bain-marie

Bain-marie (termen franțuzesc) sau baie de apă este o metodă de a prepara sau încălzi un aliment aflat într-un vas sau cratiță, vas care la rândul lui este cufundat în apa fierbinte din alt vas, acest ultim vas fiind în contact direct cu flacăra.

Această metodă are avantajul de a evita un transfer de căldură prea brusc asupra alimentului, evitându-se astfel calcinarea preparatului.

Se folosește la topirea ciocolatei sau când gătim cu unt sau o cremă (ex. cremă de zahăr ars) sau un sos.

Deasemenea bain-marie se mai poate folosi și la sterilizarea conservelor/borcanelor de sticlă pline cu suc de roșii sau zacuscă sau diverse sosuri sau dulcețuri.
Se pun aceste conserve într-o oală mare și adăugăm apă până la nivelul capacelor. Pe urmă se pune oala pe flacără la foc mic sau în cuptor la foc mediu.
Astfel conservele pot rezista chiar și ani de zile în cămara noastră, fiind anihilate toate microorganismele gen bacterii, fungi sau spori de mucegai.

Rețete ce folosesc metoda de gătire prin bain-marie

Ardei capia copţi cu suc de roşii

  • 1 zile
  • redusa
  • 5 ingrediente

Ciocolată de casă

  • 30min
  • redusa
  • 6 ingrediente

Prăjitură negresă

  • 45min
  • redusa
  • 9 ingrediente

Tocană pentru iarnă

  • 1h
  • medie
  • 10 ingrediente

Tort de portocale

  • 1h 30min
  • medie
  • 10 ingrediente

Prăjitura ,,Alb şi Negru”

  • 1h 20min
  • mare
  • 20 ingrediente