fructe din compot ( ananas, caise, piersici) sau proaspete (afine, căpșuni, zmeură)
fructe proaspete: afine/zmeură/banane/căpșuni
Ingrediente sirop (pentru însiropat blatul)
0/
2
ingrediente
500-600ml sirop de la compot de ananas
sau putem folosi 3 linguri zahăr și cojile de la 2-3 mere pe care le fierbem în 500ml apă
Notă ingrediente*
Eu am folosit ananas din compot pentru a mă folosi de siropul din compot pentru a însiropa blatul de tort, afine și zmeură proaspete.
Preparare
0/
25 pași
Cernem făina prin sită într-un bol înalt, după adăugăm praful de copt în mijlocul ei pe care îl amestecăm cu o lingură în făină.
Separat pregătim două boluri mari și înalte, în care vom bate pe rând albușurile întâi și pe urmă gălbenușurile.
Se bat întâi albușurile spumă cu ajutorul unui mixer, cu un praf de sare (sub 1g).
Când albușurile s-au întărit, adăugăm zahărul pudră, jumătate din cantitate de zahăr, adica 5 linguri zahăr.
Mixăm în continuare cu mixerul până ce incorporăm tot zahărul în albușuri, care practic devine ca o bezea.
Separat, în celalalt bol, gălbenușurile se bat spumă cu cealaltă jumătate de cantitate de zahăr, adica alte 5 linguri zahăr. Batem gălbenușurile cu mixerul la o viteză mare timp de aproximativ 5 minute sau până ce spuma de gălbenușuri devine mai groasă și zahărul s-a incorporat.
Acum e momentul când se adaugă din făina pregătită anterior, de 4-5 ori, amestecând cu mixerul în gălbenușuri după fiecare tură. Sincer eu m-am grăbit și am pus toată cantitatea de făină. E ok și așa,
La final se adaugă apa călduță cu uleiul și se mixează în continuare. Ar trebui să foloți paletele mai groase de la mixer.
Dacă la un moment dat amestecul de gălbenușuri cu făina e mult prea gros (adică mult mai gros decât smântâna) și mixerul nu mai face față, puteți adăuga 3-4 linguri din amestecul de albușuri pentru a mai subția conținutul de gălbenușuri.
După ce am încorporat bine făina în gălbenușuri și am obținut o pastă mai groasă, trecem la următorul pas.
Putem pregăti cuptorul, pornindu-l pe încălzire superioară și inferioară, la 180 grade.
Acum încorporăm amestecul de albușuri cu lingura ( NU mixer).
Se adaugă câte 4-5 linguri din amestecul de albușuri peste amestecul de gălbenușuri și făină amestecăm ușor cu lingura. Și tot așa până terminăm de încorporat tot amestecul de albușuri.
Nu se folosește mixerul pentru că mixerul la viteză mare ar distruge compoziția aerata dată de albuș
Pregătim o formă de tort, tapetand-o cu făină sau hârtie de copt. Eu prefer hârtia de copt pentru că e mai ușor ulterior să desprinză blatul de pe formă.
Vărsăm toată compoziția în forma de tort. Ea va fi relativ ca o smântână relativ lichidă ca și structură și se va autonivela singură, nefiind atât de groasă.
Se introduce la cuptor la 180 grade, pe treapta din mijloc, pentru aproximativ 40 minute și pe ventilație. Sau 45-50min fără ventilație. Oricum se verifică după 30min statusul blatului.
În timpul acesta nu deschidem cuptorul, pentru că altfel ni se va lăsa. Verificăm doar vizual prin geamul de la cuptor.
După aproximativ 40 minute, putem să verificăm blatul dacă e copt cu ajutorul unei scobitori de lemn. Dacă pe scobitare nu rămân mici urme de aluat pe ea, atunci înseamnă că blatul de tort este finalizat.
După ce s-a copt blatul de tort, îl scoatem din cuptor, îl scoatem din formă și îl lăsăm să se răcească bine, înainte de a-l tăia.
După ce s-a răcit, tăiem blatul în 2 sau 3 felii, după preferințe. Eu l-am tăiat în 3 felii, pentru că doresc să fie etajat pe 3 nivele.
Se însiropează fiecare felie cu compot.
Se pune între feliile de blat un strat de 1-2 cm de frișcă, până acoperim bine toată felia.
Adăugăm fructele dorite pe stratul de frișcă. Eu am pus ananas din compot și afine de cultură.
Pe urmă așezăm următoarea felie de blat de tort, pe care iar o însiropăm, iar punem un strat consistent de frișcă și iar un strat de fructe din compot și/sau proaspete.
La ultimul nivel, punem restul de frișcă și stilizăm puțin tortul, să îi dăm o față frumoasă :). Adăugăm fructele pe care le dorim, eventual cu un mesaj pentru cei dragi.
Introducem tortul la frigider pentru cel putin 4-5 ore pentru a se însiropa bine sau cel mai indicat îl lăsăm de pe o zi pe alta.
Preparare frișcă
0/
3 pași
Se bate foarte bine smântâna de frișcă cu mixerul pe viteza maximă până începe să se îngroașe.
Când frișca începe să facă valuri, adică e cam la 60% din ce trebuie ca și consistență adăugăm vanilia și 3-4 linguri de zahăr pudră.
Continuăm să batem frișca până ce zahărul s-a încorporat și am obținut consistența dorită. Atenție să nu mixati frișca foarte mult, să nu rezulte unt la final.
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.
Acest website folosește cookies pentru a facilita o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării pe situl nostru confirmați acceptul Dvs. Puteți citi mai multe despre cookies, dar și despre politica de confidențialitate.