fructe din compot ( ananas, caise, piersici) sau proaspete (afine, căpșuni, zmeură)
fructe proaspete: afine/zmeură/banane/căpșuni
Ingrediente sirop (pentru însiropat blatul)
0/
2
ingrediente
500ml sirop de la compot de ananas
sau putem folosi zahăr și câteva coji de mere pe care le fierbem în 500ml apă
Notă ingrediente*
Eu am folosit ananas din compot pentru a mă folosi de siropul din compot pentru a însiropa blatul de tort, afine și zmeură proaspete.
Preparare
0/
26 pași
Făina o tragem prin sită, după adăugăm praful de copt pe care îl amestecăm cu o lingură în făină.
De obicei pe praful de copt scrie că se folosește la 500g de făină, însă eu folosesc un plic întreg. Există și praf de copt certificat bio. Puteți folosi de care doriți, eu am folosit bio.
Separat pregătim două boluri mari și înalte, în care vom bate pe rând albușurile și gălbenușurile.
Se bat întâi albușurile spumă cu un strop de sare (1g max).
Când albușurile s-au întărit, adăugăm zahărul pudră, cele 125g, care reprezintă practic jumătate din cantitatea totală de zahăr.
Mixăm în continuare mixerul până ce incorporăm tot zahărul pudră în albușuri, care practic e ca o bezea.
Separat, în celalalt bol, gălbenușurile se bat spumă cu cealaltă jumătate de cantitate de zahăr. Batem gălbenușurile cu mixerul la o viteză mare timp de aproximativ 5 minute sau până ce spuma de gălbenușuri devine mai groasă și zahărul s-a incorporat.
Acum e momentul când se adaugă din făina pregătită anterior, de 4-5 ori, amestecând cu mixerul în gălbenușuri după fiecare tură.
La final sau chiar și înainte de a termina de adăugat toată făina se adaugă apa călduță cu uleiul. Am specificat înainte de a termina făina pentru că veți observa ca amestecul va fi mult prea gros pentru a mai folosi mixerul în el.
Terminăm de adăugat toată făina, mixând în continuare.
Dacă la un moment dat amestecul de gălbenușuri cu făina e mult prea gros și mixerul nu mai face față, puteți adăuga 3-4 linguri cu vârt din amestecul de albușuri (din bezea) pentru a mai subția conținutul de gălbenușuri.
După ce am incorporat bine făina în gălbenușuri și am obținut o pastă mai groasă, oprim mixerul, îl lăsăm deoparte și trecem la următorul pas.
Putem pregăti cuptorul, pornindu-l pe încălzire superioară și inferioară, la 180 grade.
Se ia din albușurile bătute 4-5 linguri și se adaugă peste amestecul gros de gălbenușuri și făină. Se incorporează ușor cu ajutorul unei linguri.
Se adaugă iar 4-5 linguri de bezea peste gălbenușuri și iar amestecăm ușor cu lingura. Și tot așa până terminăm de incorporat tot albușul.
Pregătim o formă de tort, tapetand-o cu făină sau hârtie de copt. Eu prefer hârtia de copt pentru că e mai ușor ulterior.
Vărsăm toată compoziția în forma de tort. Ea va fi relativ ca o smântână ca și structură și se va auto nivela singură, nefiind atât de groasă.
Se introduce la cuptor la 180 grade pentru aproximativ 45 minute.
În timpul acesta nu deschidem cuptorul, pentru că altfel ni se va lăsa. Verificăm doar vizual prin geamul de la cuptor.
După 45 minute, putem să verificăm blatul dacă e copt cu ajutorul unei scobitori de lemn. Dacă introduci în blat scobitoarea și când o retrageți nu sunt urme mici de aluat pe ea, atunci înseamnă că blatul de tort este finalizat.
După ce s-a copt blatul de tort, îl scoatem din cuptor, îl scoatem din formă și îl lăsăm să se răcească bine, înainte de a-l tăia.
După ce s-a răcit, tăiem blatul in 2 sau 3 felii, după preferințe. Eu l-am tăiat in 3 felii pentru că doresc să fie etajat pe 3 nivele.
Se însiropează fiecare felie cu compot.
Se pune între feliile de blat un strat de 1-2 cm de frișcă, până acoperim bine toată felia.
Adăugăm fructele dorite pe stratul de frișcă. Eu am pus ananas din compot și afine de cultură.
Pe urmă adăugăm urmatorul nivel, adică următoarea felie de blat de tort, pe care iar o însiropăm, iar punem un strat consistent de frișcă și iar un strat de fructe din compot și/sau proaspete.
La ultimul nivel, punem restul de frișcă și stilizăm puțin tortul, să aibe o față :). Adăugăm fructele pe care le dorim, eventual cu un mesaj pentru cei sau cea dragă.
Punem tortul la frigider pentru câteva ore pentru a se însiropa bine sau îl lăsăm de pe o zi pe alta.
Preparare frișcă
0/
3 pași
Se bate foarte bine smântâna de frișcă cu mixerul pe viteza maximă până începe să se îngroașe.
Când frișca e aproape gata și deja stă pe lingură în plan vertical adăugăm vanilia și 4 linguri de zahăr pudră.
Continuăm să batem frișca până ce zahărul s-a incorporat în frișcă.
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.