țeAceastă rețetă de pachețele de primăvară vegetariene este varianta light fiindcă eu le coc la cuptor, nu le prăjesc în baie de ulei. Dar sunt la fel de gustoase, crocante și cu iz asiatic ca și cele prăjite.
Cantitățile sunt pentru aproximativ o tavă cu 20 de pachetele de primăvară. Dacă doriți un număr mai mare de pachețele puteți mări proporțional cantitățile legumelor. Deasemenea se poate jongla cu diverse legume, puteți folosi varza albă, dar se poate înlocui sau folosi în paralel și varză roșie. Se pot folosi doar morcovi ca rădăcinoase, dar se poate utiliza și țelină; puteți opta pentru ardei gras, dar îl puteți înlocui cu kapia. Deci aveți libertate destul de mare în a alege legumele, în funcție de ceea ce aveți la momentul respectiv în frigider.
Par multe ingrediente listate, însă nu e o rețetă de speriat. Singurele ingrediente din această rețetă care nu trebuie să vă lipsească sunt: foile de orez, sosul de soia și cel puțin 3 legume diferite. Chiar și pentru foile de orez, dacă nu le găsiți în magazinele mari sau cele specializate (naturiste), atunci le puteți înlocui cu foile subțiri de plăcintă din comerț, pe care le tăiați în 4 bucăți pentru 4 pachețele. Eu doar am încercat să respect în mare rețeta originală de pachețele de primăvară chinezești.
Ingrediente umplutura pentru pachețelele de primăvară
- 4 căței usturoi (mărime medie)
- 1/2 linguriță ghimbir ras (opțional)
- 1/2 linguriță piper (Amestec piper negru cu piper alb/roșu)
- 6 ciuperci shiitake (sau champignon)
- 1 morcov mare
- 40g tăiței de orez
- 60g varză albă
- 1 ardei gras (sau kapia)
- 2 fire ceapă verde
- 5 fire pătrunjel verde
- 1/2 lingură oțet mere
- 1 lingură sos de soia
- 1 lingură ulei de susan
- sare după gust (sosul de soia este sărat)
Ingrediente asamblare pachețele de primăvară
- 20 foi de orez
- un vas sau tigaie cu apă caldă în care să putem cufunda foile de orez
- 1 lingură amidon de porumb + lingură apă
Notă ingrediente*
Puteți folosi diverse combinații de legume și rădăcinoase, în general care sunt mai tari. Atenție la cantitatea de sare, pentru ca sosul de soia e sărat.
Ghimbirul există în rețeta originală, dar puteți să îl evitați dacă nu vă place.
Preparare pachețele de primăvară
- Se pregătesc legumele: se toacă varza, se taie morcovul în fâșii subtiri (Sau îl puteți rade pe răzătoarea mare, la fel și ardeiul gras, verdeața se taie și ea mărunt.
Ghimbirul l-am curățat și l-am dat pe răzătoarea mică.
Usturoiul l-am tăiat mărunt.
Ceapa și pătrunjelul le-am tocat.
- Separat am mărunțit tăițeii de orez cu mâna și am adăugat peste ei o cană de apă clocotită pentru a-i hidrata. Îi lăsăm în apă 4-5 minute maxim.
- Am pus uleiul de măsline la încins și am adăugat ghimbirul dat pe răzătoare.
- Am pus usturoiul tocat. Amestec totul cu o lingură de lemn și las 2 minute cele doua ingrediente la sotat pentru ca uleiul să capete mireasma lor.
- Am adăugat morcovul pe care îl las 1 minut la sotat.
- Am pus și varza, ciupercile și ardeii peste morcov și amestec din nou. Mai ales totul înca 2 minute.
- E timpul să scurgem tăițeii de orez după cele 4 minute. I-am adăugat imediat peste legume și am amestecat cu lingura.
- Am adăugat ceapa verde și pătrunjelul verde.
- Am adăugat oțetul de mere, sosul de soia și uleiul de susan.
- Piper și sare dacă e nevoie.
- Am pus la răcit compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Fiind într-un strat subțire ea se va răci uniform. Ideea este ca trebuie să nu fie compoziția caldă când o folosim în foile de orez.
- Am cufundat foaia de orez în apă caldă.
- O scurgem puțin și o așezăm pe o planșetă de lemn.
- Punem pe mijlocul foii de orez o lingură de umplutură.
- a. Rulez foaia peste amestecul pus in mijloc
b. Trag spre marginea rulata amestecul pentru a-l compacta bine și sigila
c. Rulăm puțin și tragem cele două laterale/colțuri ca și cum am face un plic
d. Ungem cu pasta de amidon(făină) și apă marginea superioară pentru a se lipi mai ușor capătul
e. Ungem cu pasta de amidon(făină) și apă marginea superioară pentru a se lipi mai ușor capătul
f. Rulez până la capăt si sigilez practic pachețelul de primăvară.
- Așez pachețelul în tava tapetată cu hârtie de copt. Eu am pus hârtia de copt sub jet de apă în prealabil pentru a fi mai rece, ca să păstreze atmosfera umedă. Și peste pachetele de primăvară pe care le-am finalizat, așez un prosop de hârtie umed. Aceste foi de orez se usucă foarte repede, de aceea trebuie să generăm umezeală în jurul lor.
- La final, când toate pachețelele sunt gata, dăm la o parte prosoapele de hârtie umede, luăm 3 linguri de ulei de măsline și ungem cu pensula fiecare pachețel de primăvară.
Încingem și cuptorul în prealabil la 180 grade cu ventilație.
- Introducem la cuptor tava cu pachețelele de primăvară pentru 20-25 minute cu ventilație, până când sunt rumene/aurii.
- Când sunt gata, scoatem tava cu pachețelele de primăvară.
- Putem servi pachețele cu sos dulce iute de chilli sau un simplu sos de soia sau ketchup/sos de roșii.
Eu am făcut sosul de chilli de mai jos și am avut și sos de soia.
Preparare sos dulce iute de chilli
- Un vârf de linguriță de pudră de chilli am pus peste pelteaua de gutui și am dat într-un scurt clocot pelteaua. Astfel s-a transferat din aroma de chilli în peltea.
Am lăsat să se răcească și am servit-o cu pachețele de primăvară.