/ 5. vot(uri)
Niciun vot
Focaccia este un pâine italiană plată, care poate înlocui foarte ușor pâinea normală. Poate fi considerat și aperitiv, nu doar pâine, mai ales atunci când umplem aluatul pufos de focaccia cu diverse toppinguri. Acesta este și farmecul că putem jongla cu diverse toppinguri, mai ales din sfera mediteraneană. Putem practic avea focaccia cu roșii cherry și/sau cu măsline sau doar cu rozmarin sau busuioc, pesto etc chiar și capere putem folosi; mai există focaccia cu usturoi sau cu ceapă, focaccia cu brânză/parmezan, focaccia cu ciuperci sau focaccia cu cartofi sau o combinație între mai multe toppinguri.
Există și varianta simplă, doar cu ulei de măsline, fără niciun fel de topping/ingredient deasupra.
Eu am facut în cazul de față o focaccia cu un mix de roșii cherry, rozmarin și măsline și o alta cu busuioc verde și roșii cherry.
La această rețetă am folosit doar maia naturală, fără drojdie. Însă se poate folosi și varianta cu drojdie uscată sau proaspătă care ia un timp mult mai scurt.
Pentru prepararea focacciei cu maia naturală luați în considerare ca trebuie să o faceți de pe o zi pe alta. Adică într-o zi faceți aluatul, îl pregătiți și îl lăsați peste noapte la dospit, la temperatura camerei, în tava în care o veți coace și a doua zi o umpleți cu toppinguri și o coaceți la cuptor.
Deci este nevoie de minim 20 de ore din momentul 0, până la prima porție din savuroasa focaccia cu maia :). Nu e așa mult de muncă, cât e vorba de timpul de așteptare pentru că un aluat cu maia naturală dospește mult mai lent decât unul cu drojdie din comerț. Dar și gustul e net superior față de cel obținut din același produs culinar pe bază de drojdie.
Trebuie să țineți cont deasemenea că focaccia se face cu un aluat super hidratat, această rețetă folosind o hidratare de 76% a făinii, spre deosebire de aluatul pentru pâine cu maia, care folosește o hidratare mai mică, de 61%.