/ 5. vot(uri)
Niciun vot
Rețeta de batoane cu mac este un deliciu al copilăriei, batoanele fiind bine însiropate și super pufoase. De data aceasta am făcut o rețetă îmbunătățită, batoane cu mac fără drojdie comercială. Am folosit în schimb maia naturală (drojdie sălbatică) care necesită un timp mai lung de așteptare pentru dospire, dar acest timp de dospire va accentua gustul plăcut al batoanelor cu mac. Eu spun că merită să încercați această rețetă, mai ales dacă vă place să folosiți maia naturală în loc de clasica drojdie de bere.
Această rețetă este de post, având în vedere că am înlocuit untul cu ulei de floarea soarelui și laptele cu apa. Dar gustul este cel puțin la fel de bun ca cel al batoanelor cu unt și lapte, maiaua contribuind din plin la savoarea lor. Dacă aveți un starter bun, aveți curaj și folosiți-vă imaginația în a converti orice rețetă pe bază de drojdie într-o rețetă mai savuroasă cu maia naturală. Practic înlocuim drojdia de bere cu cea sălbatică, având grijă să găsim proporțiile potrivite pentru făină și apă și timpii necesari pentru un aluat bine dospit. Recunosc că rețeta aceasta mi-a reușit la a doua încercare, prima fiind relativ modestă. Dar nu m-am lăsat descurajat, aici e cheia :).
Este de notat că la prima încercare am folosit mașina de pâine pentru a frământa aluatul, iar la a doua încercare care a fost cu succes, am folosit tehnica clasică de stretch & fold (tragerea și împăturirea aluatului), ca la pâinea cu maia. În concluzie această rețetă de batoane este fără frământare.
Eu am folosit zahăr bio și făină bio, însă se pot folosi și din cele obișnuite.