Această rețetă de prăjitură de post cu vișine este varianta de post a bine cunoscutei prăjituri clasice cu vișine, unde de obicei folosim ouă. În schimb aici vom folosi o cremă vegetală, cum e cazul cremei de cosos în această rețetă, care va da un gust foarte bun prăjiturii și o va face uitată pe cea clasică. Doarece nu vom folosi ouă, la care trebuie să batem albușurile și gălbenușurile separat, această variantă e mult mai ușoară. Practic mixăm toate ingredientele în același bol și punem compoziția rezultată într-o tavă de cuptor.
Puteți înlocui vișinile cu alte fructe acrișoare, gen zmeură sau caise.
- 300g făină *
- 1 plic praf de copt (de obicei scrie pe el pentru "500g făină")
- 200ml cremă cocos (cu 80% cocos)
- 70ml ulei
- 150g zahăr (12 linguri zahăr)
- vanilie naturală
- 100ml apă minerală carbogazoasă
- 1 vârf linguriță turmeric/curcumă sau șofran (opțional, pentru culoare)**
- 30 vişine proaspete (o cană), înghețate sau din vișinată, fără sâmburi ***
Notă ingrediente*
*Făina poate fi albă 000, 500 sau 650. Eu am folosit făină albă bio, tip 650 la această prăjitură de post cu vișine. Funcționează însă cu orice tip de făină, cu excepția celei integrale.
**Nu folosiți prea mult turmeric pentru că turmericul este amar. Se folosește doar pentru culoare.
***Această rețetă e valabilă și pentru alte fructe: zmeură, cireșe, etc, nu doar vișine. Totul este să nu folosiți o cantitate prea mare de fructe pentru că e posibil să nu crească prea mult atunci când coaceți prăjitura în cuptor.
****În acest caz am folosit praf de copt bio pe bază de pudră de tapioca, dar se poate folosi și praful de copt clasic.
- Cernem făina și o punem într-un bol mai înalt, unde vom mixa toate ingredientele.
- Adăugăm praful de copt peste făină și amestecăm totul cu un tel sau lingură. Eu am folosit de această dată praf de copt bio pe bază de pudră de tapioca și a funcționat perfect. Însă puteți folosi și praf de copt normal.
- Amestecăm praful de copt cu făina
- Adăugăm zahărul.
- Adăugăm sarea.
- Adăugăm uleiul de floarea soarelui.
- Adăugăm crema de cocos.
- Scoatem semințele de la o păstaie de vanilie cu ajutorul unui cuțit și le adăugăm în bol.
- Adăugăm semințele de vanilie în bol.
- Amestecăm totul cu un tel sau mixer până omogenizăm amestecul.
- Adăugăm apa minerală carbogazoasă.
- Pentru culoare putem adăuga un vârf de linguriță de turmeric (nu prea mult pentru că turmericul este amar). Sau putem folosi șofran. Și mixăm din nou în compoziție.
- Mixăm iar. La final compoziția ar trebui să fie nici prea groasă, nici prea subțire, să curgă usor de pe tel/paletele mixerului.
- Se toarnă compoziția obținută într-o tavă pentru cuptor înalta sau vas ceramic. Eu am avut un vas ceramic la dimensiunea aprox. 22cm X37cm. Tapetăm tava cu hârtie de copt sau o ungem cu ulei.
- Dacă e nevoie, compoziția se întinde bine cu lingura ca să ocupe toată suprafața tăvii, dacă tava e tava cuptorului, cât suprafața lui. Puteți opta pentru o tavă mai mică ca suprafața cuptorului și o folosiți pe grilajul de la cuptor. Eu așa am făcut. Dacă tava e mai mica ca suprafață, trebuie să aibe margini înalte.
- Separat, pregătim vișinele sau alte fructe gen zmeură, scoțând sâmburii din ele, după care dăm vișinele prin puțină făină pentru ca zeama lor să nu schimbe prea mult culoarea din aluat, în jurul lor, când prăjitura va fi gata (e o problemă estetică, nu de gust).
- Peste aluatul din tavă se așează vișinele.
- Se preîncălzește cuptorul, undeva la 180 grade, cu 15 minute înainte de a introduce tava în cuptor.
- Tava se bagă în cuptorul încins, pe treapta a doua de jos și se lasă la temperatura la 180 grade 25-30 minute, pe funcția/modul încălzire superioară/inferioară (fără convecție).
- La final se încearcă cu un pai. În principiu deasupra trebuie să aibe o culoare usor aurie-brună. Dacă este gata, oprim cuptorul.
- Putem pudra prăjitura deasupra cu zahăr pudră.
- Scoatem prăjitura din tavă și o lăsăm să se răcească, după care o porționăm.