Tajine de pui este un fel de mâncare specific zonei de Nord a Africii, în special Marocului. Cuvântul arăbesc tajine provine din cuvântul grec τεγκάνου (tegkanou) și se referă atât la felul de mâncare arăbesc, cât și la vasul de lut în care se prepară această delicioasă mâncare, denumit tajine (se pronunță tajin).
Tajine poate fi de pui, de miel sau vită. În Maroc, dar și în alte țări, el se gătește de obicei în vasul de lut tajini plasat pe cărbuni, cu capacul deasupra, însă îl putem face și pe ochiul de aragaz sau la cuptor.
Puteți găti acest tajine de pui și într-o tigaie cu capac normală, în caz că nu dispuneți de un vas de lut tajini.
Noi îl vom face pe plită/aragaz, folosind un vas de lut special pentru Tajini, vas care se poate folosi pe plita cu gaz sau electric și chiar pe plita cu inducție, însă la plita cu inducție trebuie să faceți un artificiu: puneți o tablă de fier (care să atragă magnetul și implicit să funcționeze pe plită cu inducție) direct pe plita cu inducție, iar pe această tablă poziționați vasul de lut Tajini.
- 800g-1kg pui fără pieliță *
- 1/2 linguriță turmeric (curcumă)
- 1/2 linguriță ghimbir praf
- 1 linguriță boia dulce
- 1/2 linguriță piper negru
- câteva fire de șofran (sau 1 linguriță curry)
- 1 chilli proaspăt (sau ardei iute)
- 1 legătură coriandru verde/pătrunjel frunze (5 linguri)
- 2 roșii
- 2 cepe medii
- 4 căței usturoi
- 1 linguriță sare
- 3 cartofi
- 2-3 morcovi medii
- 5 linguri ulei de măsline
- 10-12 măsline naturale maro
- 1 lămâie
Notă ingrediente*
1. Puiul e de preferat să fie fără pieliță pentru că carnea va fi gătită la abur, sub capac, iar pielița nu va fi crocantă, ca în cazul gătirii la cuptor.
2. De multe ori se folosesc măsline verzi la tajini, dar în cazul cărnii de pui, cele mai potrivite sunt cele maro/roșii, naturale. Ele dau o aromă aparte cărnii de pui.
3. Dacă nu aveți ghimbir uscat, atunci puteți da pe răzătoarea mică o bucățică de ghimbir.
- Într-un bol pregătim marinata sau sosul cu care să ungem carnea de pui. Prefer să fac acest amestec sau marinată separat, într-un bol, în care adăugăm următoarele ingrediente: 1 linguriță rasă de sare, piperul, turmericul, boiaua, usturoiul (zdrobit sau tăiat mărunt), 3 linguri de pătrunjel verde, ghimbirul și 2 linguri de ulei de măsline (din cele 5 linguri).
- Amestecăm toate ingredientele de mai sus foarte bine și luăm fiecare bucată de pui și o condimentăm bine cu amestecul rezultat.
- Se pregătesc legumele mari: ceapa se taie cuburi mari, cartofii se taie in 4-5 bucăți, morcovii în fâșii destul de subțiri (pentru că e se coc cel mai greu), lămâia se taie în 4 bucăți egale, roșiile tăiate cuburi.
- Punem pe ochiul de la aragaz vasul tajini sau tigaia și adăugăm 3 linguri de ulei de măsline.
- Adăugăm ceapa peste ulei și imediat adăugăm și carnea, ca ceapa să nu se ardă.
- Prăjim puțin carnea cu ceapa în ulei pentru 3-4min după care punem roșiile peste carne și adăugăm legumele mari, așsezate sub formă piramidală, ca în imagine. Aranjăm bucățile de cartofi și morcovi alternându-le.
- Punem capacul peste vasul tajini sau introducem vasul la cuptor pentru aproximativ o oră, la foc mic. Oricum verificați la fiecare 15min dacă cartofii și morcovii sunt gata. Când sunt gata, înseamnă că mâncarea noastră e gata să fie servită.
- Cu 10min înainte de final, adăugăm măslinele pe margine și în vârf, plus cele 4 bucăți de lămâie și punem din nou capacul. Și mai lăsăm încă 10min, înainte de a închide focul.
- La final, când e gata, putem presăra 2 linguri de pătrunjel sau coriandru proaspăt pentru decor.
- Se servește cu pâine și/sau salată proaspătă.