Pentru sarmale se poate folosi ori o oala mare de fonta sau inox ce se poate introduce în cuptor sau un vas termorezistent ceramic mare.
cratiță
tocător de lemn
cuțit
răzătoare
mașină de tocat carne
oală mare
vas termorezistent ceramic
Ingrediente
0/
8
ingrediente
1kg carne tocată (amestec porc cu vită)
200g orez
3-5 cepe
1 sticlă de 1/2 litru sos de legume sau bulion 2-3 linguri
1 sticlă suc de roşii
piper
sare
60-70 frunze de viţă de vie
Preparare
0/
12 pași
Carnea se toaca cu masina de tocat sau se toaca marunt cu cutitul.
Se toaca marunt ceapa si se pune la calit cu 2-3 linguri ulei.
Se pune sticla de sos daca aveti, daca nu se adauga odata cu ceapa un morcov ras pe razatoarea mica, iar mai tarziu 2-3 linguri de bulion dizolvat cu apa.
Se alege orezul, se spala si se pune in cratita cu ceapa.
Se pune sare si piper dupa gust si se lasa sa se raceasca.
Se adauga carnea si se amesteca bine.
Se ia umplutura cu lingurita se pune pe foaia de vita de vie, se roteste si se bag capetele sarmalutei inauntru.
Se pot folosi frunze de la saramura si in cazul asta se oparesc cu apa si se spala bine.
Sau se folosesc frunze proaspete oparite in bors.
Se pun frunze intr-o cratita se aseaza sarmalutele, se acopera tot cu frunze.
Se pune apa si se pun la foc mic timp de 1 ora dupa care se pune sucul de rosii, apa, sare daca mai e nevoie si se bag in cuptor timp de 1 ora la 150-180 grade.
Daca se doreste un numari mai mic de sarmale, se reduc cantitatile de ingrediente la jumatate.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.