Se poate folosi o oala de fonta mare ce o puteti băga la cuptor sau un vas termorezistent ceramic.
răzătoare
mașină de tocat carne
tocător de lemn
cuțit
lingură de lemn
cratiță
oală mare
vas termorezistent ceramic
plită
cuptor
Ingrediente
0/
9
ingrediente
1kg carne tocată (amestec porc cu vită)
200g orez
3-5 cepe
1 sticlă de 1/2 litru sos de legume ( vezi reţeta ) sau bulion 2-3 linguri
1 sticlă suc de rosii
sare
piper
frunze de varză murată
costiţă afumată
Preparare
0/
12 pași
Carnea se toaca cu masina de tocat sau se toaca marunt cu cutitul.
Se toaca marunt ceapa si se pune la calit cu 2-3 linguri ulei.
Se pune sticla de sos daca aveti, daca nu se adauga odata cu ceapa un morcov ras pe razatoarea mica, iar mai tarziu 2-3 linguri de bulion dizolvat cu apa.
Se alege orezul, se spala si se pune in cratita cu ceapa.
Se pune sare si piper dupa gust si se lasa sa se raceasca.
Se adauga carnea si se amesteca bine.
Se ia umplutura cu lingurita, se pune pe frunza de varza, se roteste si se bag capetele sarmalutei inauntru.
Se pot folosi frunze da varza murata si in acest caz se spala bine.
Sau se folosesc frunze de varza proaspete, oparite in bors.
Se pun frunze intr-o cratita se aseaza bucatele de costita, sarmalutele; se acopera cu bucati de costita si apoi varza tocata.
Se pune apa si se pun la foc mic timp de 1 ora dupa care se pune sucul de rosii, apa, sare daca mai e nevoie si se bag in cuptor timp de 1 ora la 150-180 grade.
Se servesc calde cu smantana sau cu hrean ras si mămăliguţă.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.