Tortul de mere este tortul copilăriei mele și probabil și a multora dintre voi. Îmi place că blatul acestui tort are incorporate merele întregi.
Este un tort răcoros și gustos și se poate găti relativ simplu.
- 5-8 mere (depinde de mărimea lor)
- 100g dulceață (opțional)
- 50g unt
- 50g zahăr
- 30ml apă (5 linguri)
- 6 ouă (trebuie scoase din frigider cel putin cu 30 minute inainte)
- 60ml apă călduță
- 20ml ulei (3 linguri)
- 250g zahăr
- 250g făină
- 1 praf de copt sau 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu stins in zeama de la o jumătate de lămâie
- 2 pachete zahăr vanilat/baton de vanilie
- praf sare
- 500ml apă
- cojile de la merele curățate
- 4 linguri de zahăr
- 500g smântână lichidă pentru frișcă
- 3 linguri zahăr pudră
- vanilie
Notă ingrediente*
Eu am folosit dulceață de smochine, dar puteți folosi orice altă dulceață sau nu.
Preparare mere coapte pentru blat
- Curățăm merele de coajă și cotorul cu ajutorul unui dispozitiv special de extras cotorul sau cu un cuțit.
- Folosim o formă de tort, la baza căreia punem o hârtie de copt.
- Presărăm 50g de zahăr peste hârtia de copt.
- Punem câteva linguri de apă pentru ca zahărul să nu se ardă.
- Așezăm merele la distanțe egale unele față de altele și să nu se atingă.
- Punem câte un cub de unt în interiorul fiecărui măr.
- Introducem forma de tort în cuptorul preîncălzit și lăsăm pentru 30min la 180grade, cu ventilație superioară/inferioară.
- Când sunt gata, scoatem forma de tort din cuptor și vom continua cu blatul de mai jos.
Preparare blat de tort de mere
- In timp ce merele se coc (aprox. 30 minute durează), vom pregăti blatul pentru tort, care este oarecum similar cu cel de pandișpan.
- Se bat spumă albușurile cu un praf de sare până se întărește, după care incorporăm jumătate din cantitatea de zahăr, adica 125g (6 linguri) zahăr.
- Se bat și galbenusurile spumă cu cealalta jumătate de zahăr/125g.
- Separat se incorporează praful de copt în făină.
- Adăugăm din amestecul de făină și praf de copt câte puțin peste gălbenușurile spumă și mixăm în continuare. Pe urmă iar mai punem puțină făină și iar mixam, cam în 3-4 serii, până terminăm făina.
- Adăugăm și vanilia.
- Spre final, adăugăm apa și uleiul și mixăm în continuare. Dacă compoziția are o consistență prea solidă și mixerul nu face față, putem să înmuiem compoziția adăugând în ea 2-3 linguri din spuma de albușuri (dar nu mai mult de 3 linguri mari). Și mixăm în continuare.
- Lăsăm mixerul deoparte și incorporăm spuma de albușuri în aluatul din făină și ouă cu ajutorul unei linguri. Folosim lingura și nu mixerul pentru a nu rupe legăturile din albuș care ajută la creșterea blatului în cuptor.
- După ce am amestecat toate ingredientele cu lingura, putem adăuga acest aluat moale peste merele deja coapte (de la punctul de mai jos).
- Înainte de a pune compoziția peste mere, mai putem pune în găura centrală de la mere puțin gem sau dulceată, dacă dorim. Nu e obligatoriu. Eu am folosit dulceață de smochine.
- Punem compoziția și introducem la cuptor pentru 35minute, la 180 grade, fara ventilație superioară/inferioară.
- La final putem verifica blatul cu ajutorul unei scobitori. Dacă înțepăm blatul cu o scobitoare și când o retragem, scobitoarea iese curată (fără compoziție), atunci blatul e copt.
Blatul a crescut frumos și este super pufos.
- Se scoate blatul din cuptor și se toarnă ușor peste el o cană de sirop sau compot. Vezi mai jos partea de sirop.
Dacă blatul este încă cald, siropul poate fi rece, dacă e rece, siropul e bine să fie cald, pentru a pătrunde repede în blat.
- Se așează o farfurie pe forma de tort si se rastoarnă blatul în farfurie.
Desprindem blatul de pe marginea formei cu ajutorul unui cuțit, în caz că s-a prins.
Înlăturăm forma de tort, pe urmă hârtia de copt de pe blat.
- Mai însiropăm puțin și baza cu merele care acum e în partea de sus. Putem crea mici găuri cu o scobitoare pentru a ușura pătrunderea siropului în blat.
- După ce blatul se răcește, se ornează cu frișcă (Vezi mai jos procedeul pentru frișcă).
- La final, punem tortul la frigider pentru minim 2-3 ore sau peste noapte.
Preparare sirop pentru tortul de mere
- Punem cojile de mere în apă, într-o cratiță pe foc, împreună cu zahărul și lăsăm să fiarbă pentru 5minute, după ce a dat în clocot.
- La final închidem focul și strecurăm siropul într-un recipient curat.
- Batem smântâna până începe să se întărească cu ajutorul unui mixer, adica până ajungem undeva la 80% din consistența dorită. Trebuie să formeze ciucuri.
- Când e aproape gata frișca, adăugăm zahărul pudră și vanilia și mixăm iar.
- Mixăm în continuare până am incorporat zahărul în frișcă. Frișca trebuie să aibe o consistență relativ tare, să nu curgă, să fie bloc, ca în imagini.
Preparare tort de mere - asamblarea finală