Acest tort de biscuiți cu cremă de cacao este super delicios, poate chiar mai gustos decât tortul Doboș cu care este similar și la care crema e ceva mai grea, iar procesul de pregătire al tortului Doboș este ceva mai elaborat. Această rețetă de tort de biscuiți cu cremă de cacao se poate urmări ușor și într-o oră aveți tortul gata, doar timpul de așteptare e mai lung, pentru că trebuie lăsat să se însiropeze bine.
E bine să aveți în dotare pentru acest tort de biscuiți, o tavă dreptunghiulară. În cazul de față am folosit o tavă de ceramică, dar poate fi și de tablă. Dimensiunea tăvii în care am asamblat tortul este la 23cm X 38cm și încape pe un raft, în frigider.
Dacă nu aveți o tavă cu pereți înalți, puteți folosi o formă de chec/cozonac. Este la fel de ok, mai ales că intră ușor în frigider, unde va sta pentru ca biscuiții să devină fragezi, moi, între straturile de cremă.
La final rezultă aproximativ 16-18 porții medii de tort de biscuiți.
Ingrediente asamblare tort de biscuiți cu cremă de cacao
- 700g (aprox.) biscuiți simpli
- 100ml lapte - pentru a însiropa biscuiții
Ingrediente crema de cacao pentru tort de biscuiți
- 4 ouă
- un praf de sare (2-3g)
- 150g zahăr
- 100g făină albă (tip 000) - în loc de amidon, pentru a îngroșa crema
- 15g cacao
- 1 litru lapte gras, min. 3% grăsime
- 100g unt
Notă ingrediente*
* Cantitățile sunt pentru un mini tort în formă de cozonac, cum e și în poză. Dacă aveți o tavă mai mare și înaltă, atunci măriți cantitățile proporțional.
** Laptele e de dorit să fie cât mai gras, eventual procurat de la țărani.
*** Biscuiții să nu fie dulci. De obicei se găsesc vrac la alimentare.
- Se pune pe foc o cratiță cu bază dublă sau groasă, în care adăugăm laptele. Astfel laptele nu se va prinde. Dăm focul pe mediu.
- Separat, într-un bol de sticlă (să nu fie plastic, pentru ca va trebui să punem din laptele încălzit în el) adăugăm cele 4 ouă, atât gălbenușurile, cât și albușurile. Batem ouăle cu un praf de sare cu ajutorul unui tel.
- Punem și sarea și batem ouăle cu un tel.
- Adăugăm zahărul și batem în continuare amestecul de ouă și zahăr.
- Adăugăm făina și cacaua și iar mixăm bine cu telul.
- Mixăm cu telul până obținem o cremă groasă
- Acum e momentul când începem să adăugăm câte un polonic din laptele de pe foc și amestecăm după fiecare polonic de lapte și iar adăugăm lapte etc, până terminăm de adăugat aproape tot laptele din oală.
Procedăm așa pentru a echilibra temperatura ouălelor, fiindcă dacă le-am pune direct în oala cu laptele fierbinte de pe foc, ele s-ar coagula rapid (s-ar fierbe). Adăugând câte puțin lapte, procesul de coagulare al ouălelor se va face lent.
- Acum e momentul ca tot amestecul din bol să îl punem la loc în oală și să dăm pe foc mediu, timp în care amestecăm tot timpul cu telul sau lingura în oală, pentru a evita ca amestecul să se prindă de baza cratiței.
- Amestecăm continuu cu telul în oală până ce se formează crema. Vom observa că se va îngroșa ușor la început, după care ceva mai tare după alte 5-10 minute, la foc mediu (să nu fie tare, că se prinde). Când crema s-a închegat suficient stingem focul.
- Lăsăm crema să se răcească, iar când e doar un pic caldă, adăugăm untul și îl amestecăm bine în cremă.
- Apoi crema e lăsată la răcit, la temperatura camerei, înainte de a o folosi la asamblarea tortului.
Preparare tort - asamblare
- Însiropăm biscuiții în lapte călduț, unul câte unul, înainte de a-i așeza straturi. Luăm fiecare biscuite, îl introducem în lapte pentru 1-2 secunde, pe urmă îl așezăm în tavă. Procedăm astfel cu toți biscuiții. Se pun straturi intercalate de biscuiți și cremă de cacao: un strat de cremă, un strat de biscuiți, încă un strat de cremă, iar un strat de biscuiți și tot așa. La urmă să ne rămână cremă pentru un strat consistent ce îl fasonăm deasupra ultimului strat de biscuiți.
- Punem un capac sau folie deasupra (pentru a evita formarea unei cruste deasupra cremei) și introducem tortul de biscuiți la frigider pentru minim 4-5 ore sau cel mai bine de pe o zi pe alta. Astfel biscuiții se vor înmuia datorită cremei și va rezulta o prăjitură foarte gustoasă.
- A doua zi scoateți tortul din frigider și îl puteți porționa.
- Biscuiții vor fi moi dacă îl lăsați cel puțin 5 ore la frigider. Puteți observa cât de ușor intră lingurița în porția de tort.