Se amesteca urmatoarele ingrediente: oua, unt, sare, bicarbonat de sodiu si faina.
Daca este prea vartos se adauga apa si se framanta pana devine destul de moale, dar nu foarte moale. Aluatul trebuie usor maleabil pentru a se intinde pe planseta cu sucitorul.
Se ia aluatul, se pune pe planseta si se intinde o foaie mare, groasa pana in 0,5cm.
Se taie foaia cu un cutit, in fasaii/foi mici cat sa acopera forma de tarta si chiar sa fie putin mai mare.
Se ung formele pe partea exterioara cu putin unt.
Se aseaza bucata de foaie peste forma, forma de tarta fiind intoarsa invers (adica cu interiorul in jos, pe masa).
Imediat ce am asezat bucatica de aluat peste forma, ridicam putin forma cu tot cu aluat pentru ca surplus/marginea aluatului sa fie sub marginea ascutita a formei.
Imediat dupa ce surplusul de aluat este sub marginile formei, apasam forma putin pentru a taia frumos marginile aluatului. Astfel marginile aluatului vor lua forma ondulata a formei.
Se inteapa cu furculita aluatul in mai multe parti pentru ca sa nu se deformeze tarta atunci cand se coace.
Se pun tartele in cuptor incins la 180 grade, tartele fiind asezate pe formele puse invers (cu interiorul in jos). Se lasă în cuptor aproximativ 15-20min.
Se face o crema de vanilie sau se foloseste o budinca de vanilie (de preferat naturala).
Cand crema s-a racit, se pune 2-3 linguri de crema in fiecare tarta.
Se adauga fructele proaspete sau fructe tari din compot. Eu am folosit struguri de masa din compot, pentru ca nu era sezonul fructelor.
Peste fructe si crema se pune peltea de gutui sau peltea de pere.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.