Cornuri croissant

Notă timp*: 1 zi, pentru aluatul franțuzesc

Ustensile necesare

Ingrediente

0 / 8 ingrediente
 • 500g făină
 • 30g drojdie proaspătă sau 15g drojdie uscată
 • 100g zahăr
 • 15g sare
 • 300ml lapte călduţ
 • 250g unt (la temperatura camerei)
 • 1 ou (pentru a unge cornurile)
 • 4-5 linguri de făină pentru întins aluatul

Preparare aluatul de bază

0 / 4 pași
 1. Se pun într-un vas făina, laptele, drojdia, sarea şi zahărul şi se amestecă bine ingredientele cu o mixerul sau lingura sau pur şi simplu se framantă cu mâna.
 2. Se amestecă totul pentru 8-10 minute până când se obţine un aluat elastic.
 3. Se pune putină făină peste aluatul, se ia aluatul cu mâna şi i se dă aluatului o formă rotundă, să fie ca o bilă.
 4. Pe urmă se acoperă vasul cu un şervet şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul. Acest proces va dura în jur de 1h 30min.

Preparare aluatul franțuzesc

0 / 16 pași
 1. Se ia bucata de unt de 250g şi se asează între două bucăti de folie de plastic.
 2. Se apasă untul cu mâna şi pe urmă se foloseşte sucitorul pentru a strivi untul şi a obţine o foaie de unt groasă de aproximativ 0,5cm.
 3. Foaia de unt se pune în folia de plastic în frigider.
 4. După ce aluatul şi-a dublat mărimea, se îndeasă puţin aluatul cu mâna pentru a sparge eventualele bule de aer din aluat.
 5. Se presară făină pe suprafaţa de lucru (planşeta de lemn sau masă) şi se pune aluatul.
 6. Se presară făină şi peste aluat şi se foloseşte sucitorul pentru a face o foaie să fie cel puţin de 2,5 ori mai mare în suprafaţă decât bucata de unt pe care aţi pregătit-o anterior.
 7. În principiu foaia trebuie să aibe o formă dreptunghiulară, de mărime aprox. 20cm X 35 cm.
 8. Aveţi grijă să presăraţi făină atunci când e nevoie pentru ca aluatul să nu se prindă de suprafaţă de lucru.
 9. După ce aţi obţinut dreptunghiul de mai sus, scoateţi bucata de unt din frigider, despachetaţi-o din folie şi aşezaţi-o în mijlocul foii pe care o aveţi întinsă pe suprafaţa de lucru.
 10. Împachetaţi foaia/aluatul astfel încat untul să fie complet acoperit în foaie/aluat. Pentru asta, luaţi partea de sus a foii şi puneţi-o deasupra bucăţii de unt şi pe urmă partea de jos şi aşezaţi-o deasupra părtii de sus.
 11. Pe urmă ridicaţi aluatul, presăraţi iar puţină făină pe suprafaţa de lucru şi puneţi aluatul/foaia, dar întoarsă la 90 grade fată de poziţia precedentă în care era.
 12. Folosiţi sucitorul din nou si întindeţi iar aluatul (de data asta cu untul deja în interior) pentru a rezulta un nou dreptunghi. În final dreptunghiul trebuie să aibe latura mică spre tine/baza suprafeţei (adică tu trebuie să vezi dreptunghiul de foaie pe înaltime atunci când lucrezi cu aluatul).  Regula generală la această reţetă când se întinde aluatul: foaia trebuie să fie pe înaltime din poziţia în care lucraţi cu ea.
 13. Imediat ce aluatul a fost iar întins, luând o formă de dreptunghi, împachetaţi aluatul în 3:  treimea dinspre voi o puneţi peste treimea a doua din mijloc (partea din mijloc) şi pe urmă partea de sus peste treimile de jos şi de mijloc. În timp ce împachetati aluatul, eliminaţi surplusul de făină de pe aluat cu o pensulă de bucătărie.
 14. După aceea se ia o folie de plastic şi se înveleste aluatul în folia de plastic, iar imediat se pune la frigider pentru minim 30min.
 15. După 30 minute se scoate aluatul de la frigider, se desprinde din folie, se presară făină pe suprafaţa de lucru, se aşează aluatul/dreptunghiul cu latura mică spre tine şi se întinde iar, folosind aceeasi modalitate ca mai sus. La sfârşit iar se pune aluatul în folie şi iar se ţine în frigider pentru alte 30 minute, după care iar se mai execută pasul anterior.
 16. Acesta este ultimul pas: se întinde şi se împătureşte aluatul pentru a treia oară şi se pune în folie şi se bagă la frigider. Se ţine peste noapte la frigider.

Preparare cornuri croissant

0 / 10 pași
 1. A doua zi se scoate aluatul de la frigider, se desprinde din folie, se pregăteşte suprafaţa de lucru presărând puţină făină. Se pune aluatul şi se taie exact la mijloc, în două bucăţi identice ca mărime.
 2. Se ia prima bucată de aluat şi se întinde pe suprafaţa de lucru, până se obţine un dreptunghi cam de 15cm lăţime şi 0,5cm grosime (grosimea e cea mai importantă: să nu depăşească jumătate de cm). Înaltimea foii poate fi atat cât permite aluatul şi suprafaţa de lucru. Aveţi grijă ca tot timpul să presăraţi făină pe suprafaţa pentru ca altfel aluatul se poate prinde de ea sau de sucitor.
 3. Eliminaţi marginile foii care nu's drepte cu ajutorul unui cuţit, până se formeaza un dreptunghi.
 4. Folosind cuţitul, tăiaţi aluatul în mici forme triunghiulare (formă de triunghi isoscel) pentru a forma cornurile croissant.
 5. Luaţi fiecare bucată de aluat în forma de triunghi si rulati-o de la baza mică a triunghiului isoscel spre vârf. Astfel obţineţi bine cunoscutele cornuri croissant.
 6. Se asează într-o tavă o foaie de copt, peste care se asează aceste cornuri la o distanţa de 5-8cm unul de altul. Trebuie lăsat acest spatiu între ele pentru ca ele vor mai creşte.
 7. După ce aţi aşezat toate cornurile în tavă, lasati-le sa creasca, pana isi dubleaza volumul.
 8. Imediat ce cornurile au crescut, se ung cu un ou bătut spumă: se bate un ou spumă într-un vas mai mic şi pe urmă cu ajutorul unei pensule de bucătărie se ung cornurile croissant.
 9. Înainte de a unge cornurile cu ou, daţi drumul la cuptor pentru a-l preîncălzi. Puneţi cuptorul la 190 grade.
 10. Băgaţi tava cu cornuri în cuptorul preîncalzit, la mijlocul cuptorului şi lăsaţi temperatura de 190 grade. Ţineţi cornurile în cuptor pentru aproximativ 15 minute (până se rumenesc puţin deasupra).
Ingrediente:
Metode de gătit folosite:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile sunt verificate conform politicii de confidențialitate.