Fasolea făcăluită se mai numește și fasole bătută.
Ustensile necesare
oală
blender
tigaie înaltă
platou
mojar cu pistil
aragaz
cuțit
Ingrediente
0/
10
ingrediente
500g fasole boabe
2 morcovi
1 păstârnac
1 pătrunjel
1 ţelină mică
3 cepe mari
2-3 linguri bulion
6 linguri ulei
mujdei de usturoi
sare după gust
Preparare
0/
15 pași
Fasolea se alege si se spala, dupa care se tine pentru 8-12 ore in apa la umflat.
Dupa ce fasolea s-a umflat se spala bine. Fasolea se pune pe foc pana fierbe si dupa 10 minute de la primul clocot se arunca prima apa.
Se procedeaza la fel si cu a doua apa daca doriti.
Se pregatesc ingredientele: 1buc ceapa se taie marunt, morcovii, pastarnacul, patrunjelul si telina se taie cubulete si se pun in oala cu fasole cand este aproape fiarta.
Separat, într-o altă tigaie, se pregătește sosul pentru fasole.
Se pune o tigaie pe foc si se toarna 2-3 linguri de ulei in ea.
Se stinge uleiul cu sarea.
Se adauga 2 ceape tocate si se calesc.
Cand ceapa s-a rumenit (aveti grija sa nu se arda) se adauga bulionul peste ea.
Se amesteca bine bulionul cu ceapa si se stinge focul.
Cand fasolea este fiarta bine se scurge apa folosind strecurătoare și se zdrobeste foarte bine cu blenderul sau mixer vertical.
In fasolea zdrobita se adauga cateva linguri de ulei si se freaca bine cu blenderul/mixerul.
Se pune dupa gust sare si usturoi zdrobit.
Se aseaza pe un platou si se pune sosul de ceapa deasupra.
Se poate servi cu muraturi.
Recomandări
Este un fel de mâncare potrivit în special sezonului rece.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.