Această rețetă de ghebe cu gogoșari este pentru aproximativ 9 borcane de 330g.
Ghebele, ca orice alte ciuperci, pot fi verificate să nu fie vreuna toxică printre ele. Această verificare o puteși face simplu acasă cu ajutorul unui fir de pătrunjel verde (sau ceapă albă) pe care îl introduceți în apa clocotită, la pasul 4 de mai jos (de la pregătirea ghebelor), împreună cu ghebele. Dacă pătrunjelul nu rămâne verde (ceapa trebuie să rămână albă) și își schimbă culoarea, atunci e o problemă cu una sau mai multe ciuperci și nu sunt bune de consum.
Ingrediente salată de ghebe și gogoșari
- 2kg ciuperci ghebe
- 1kg gogoșari
- 500g ceapă roșie
- 500g morcov
Ingrediente marinadă pentru salată
- 300ml oțet de mere
- 400-500ml apă (după gust)*
- lingură rasă de sare grunjoasă
- 100g zahăr
- 2-3 foi de dafin
- 30g muștar boabe
- 5g piper boabe
Ingrediente conservă salată de ghebe la borcan
- 5-6 lingurițe miere de albine
- aprox. 200g rădăcină hrean
Notă ingrediente*
*Proporția oțet de mere - apă poate fi schimbată, după cât de acră vă doriți marinada. Puteți pune mai puțină apă, pentru un gust mai acrișor. 400ml de apă este pentru un gust foarte puțin acru.
Preparare /pregătire ghebe
- Se ia fiecare ciupercă (gheabă) și i se taie partea lemnoasă din capătul codiței, râmânând 2cm din ea. Dacă pe interior este neagră, atunci se taie codița de tot. Dacă ghebele sunt bune și proaspete ele ar trebui să fie albe în interiorul codiței.
- Cele 2kg de ghebe se spală bine în 3-5 ape, până nu mai lasă pământ pe fundul vasului în care le spălăm..
- Se pune o oală mare cu apă pentru a opări ghebele. În apă (aprox. 4l-5l apă) se pune 1 lingură de sare și se lasă apa să dea în clocot.
- Când apa a dat în clocot, adăugăm în ea ghebele și le lăsăm aproximativ 10min să fiarbă, timp calculat din momentul când apa dă iar în clocot cu ghebe cu tot.
- După ce au fost lăsate să fiarbă, aruncăm apa, iar ghebele le punem într-o strecurătoare.
Preparare marinadă ghebe și gogoșari
- Se pun pe foc toate ingredientele listate la marinadă și se lasă să dea în clocot.
- Morcovul îl tăiem fideluță sau îl dăm pe răzătoarea mare (e mai ușor). Gogoșarii și ceapa, le tăiem fideluță. Toate ingredientele să le avem pregătite, tăiate fideluță, înainte de a fierbe apa.
- Când apa a început să fiarbă, oprim focul și opărim pe rând toate legumele. Întâi introducem morcovul, îl scoatem, pe urma cufundăm gogoșarii, îi scoatem din apă și la final ceapa.
Preparare finală - converva cu salata de ghebe și gogoșari
- Pregătim borcane curate, punem ghebele cu legumele în mod egal în fiecare, bine așezate, să fie cât mai puține goluri de aer.
- Adăugăm la final, deasupra, o bucățică de hrean (un bețișor de hrean) ruptă dintr-o rădăcină de hrean și o linguriță de miere de albine.
- După ce am așezat bine toate legumele și ghebele, adăugăm marinada de oțet folosită anterior. Cele 3 foi de dafin putem să le împărțim în mod egal la numărul de borcane disponibile, rupându-le în mai multe bucăți.
- Punem capacele la borcane și le fierbem la bain-marie pentru 15min.
- La final oprim focul și acoperim oala cu borcane cu un ștergar pentru a se răci lent.