Această rețetă de ghebe cu usturoi (ghebe marinate) este pentru aproximativ 9 borcane de 330g.
Ghebele, ca orice alte ciuperci, pot fi verificate să nu fie vreuna toxică printre ele. Această verificare o puteți face simplu acasă cu ajutorul unui fir de pătrunjel verde (sau ceapă albă) pe care îl introduceți în apa clocotită, la pasul 4 de mai jos, împreună cu ghebele. Dacă pătrunjelul nu rămâne verde (sau ceapa albă, dacă folosiți ceapă) și își schimbă culoarea, atunci e o problemă cu una sau mai multe ciuperci și nu sunt bune pentru consum.
Ingrediente salata de ghebe cu usturoi
- 3kg ciuperci ghebe
- 5-6 căpățâni usturoi
Ingrediente marinadă pentru salată
- 300ml oțet de mere
- 400ml apă (după gust) *
- lingură rasă de sare grunjoasă
- 100g zahăr (brut, de preferat)
- 2-3 foi de dafin
- 30g muștar boabe
Ingrediente conserva borcan
- 5-6 lingurițe miere de albine
- 100g morcov (opțional) **
- 1 vârf arde iute/borcan (opțional)
Notă ingrediente*
* Proporția oțet de mere - apă poate fi schimbată, după cât de acră vă doriți marinada. Puteți modifica doar cantitatea de apă, folosind mai puțină apă, pentru un gust mai acrișor. 400ml de apă este pentru un gust foarte puțin acru.
** Morcovul a fost folosit pe post de bețișor de lemn în borcan, deasupra ghebelor, dar și pentru un gust mai dulceag.
- Se ia fiecare ciupercă (gheabă) și se taie partea lemnoasă din capătul codiței, lăsând aprox. 2cm din codiță. Dacă pe interior este neagră, atunci se taie codița de tot. Dacă ghebele sunt bune și proaspete, ele ar trebui să fie albe în interiorul codiței.
- Cele 3kg de ghebe se spală bine în 4-5 ape, până nu mai lasă pământ pe fundul vasului în care le spălăm.
- Se pune o oală mare cu apă pentru a opări ghebele. În apă (aprox. 4l-5l apă) se pune 1 lingură de sare și se lasă apa să dea în clocot.
- Când apa a dat în clocot, adăugăm în ea ghebele și le lăsăm 5 minute să fiarbă, timp calculat din momentul când apa dă iar în clocot cu ghebe cu tot.
- După ce au fost lăsate 5min să fiarbă, aruncăm apa, iar ghebele le punem într-o strecurătoare.
Preparare marinadă pentru salata de ghebe
- Se pun pe foc toate ingredientele listate la marinadă și se lasă să dea în clocot.
- Când apa a început să fiarbă, oprim focul și opărim ghebele, cufudându-le în apa clocotită (le putem lăsa 4-5 min.), după care le scoatem pentru a le pune în borcane.
Preparare finală - converva cu salata de ghebe
- Pregătim borcane curate. Punem 10 căței (mărime medie spre mică) de usturoi în fiecare borcan.
- Introducem ghebele în borcan și le presăm bine. Deasupra lor așezăm o fâșie de morcov (în loc de bețișor de lemn), care va da și un gust aparte.
- După ce am așezat bine ghebele, completăm cu marinada de oțet. Cele 3 foi de dafin putem să le împărțim în mod egal la numărul de borcane disponibile, rupându-le în mai multe bucăți mici.
- Se poate adăuga și o linguriță de miere de albine, înainte de a pune capacul.
- Opțional, se poate adăuga în borcan un vârf de ardei iute, dacă aveți apetit pentru mâncare picantă.
- Punem capacele la borcane și le fierbem la bain-marie pentru 15 minute.
- La final oprim focul și acoperim oala cu borcane cu un ștergar pentru a se răci lent.