Ciorbă moldovenească de fasole boabe

Notă timp*: 5 ore - 1 zi fasolea se lasă la umflat

Ustensile necesare

cuțit francez
tocător de lemn
lingură de lemn
oală

Ingrediente

0 / 14 ingrediente
  • 200g fasole boabe
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1 păstârnac
  • 1 ţelină mică
  • 1 ceapă
  • 4 roşii
  • 1 legatură leuştean (proaspăt sau uscat)
  • 1 legatură lobodă (opţional, dacă nu există pe piaţă)
  • 1 legatură ştevie (opţional, dacă nu există pe piaţă)
  • 1 litru borş
  • 1 crenguţă cimbru
  • 1 ardei
  • sare după gust

Preparare

0 / 12 pași
  1. Cel mai bine este să lăsăm fasolea la umflat peste noapte sau cel puțin 5-6 ore pentru a micșora timpul de fierbere al ei. Deci puneți fasolea într-un vas sau oală, după ce ați spălat-o.
  2. În oala respectivă se pune apă, astfel încât să fie 3 degete peste nivelul fasolei. Astfel fasolea va avea de unde să absoarbă apă. Și e bine să mai rămână alte 2-3 degete până în marginea oalei, pentru ca imediat ce s-a umflat fasolea, să nu curgă pe lângă oală.
  3. Se pune fasolea la fiert și imediat cum a dat în clocot se schimbă apa. Atenție, noua apă, aproximativ 4 litri, să fie fiartă anterior, înainte de a o pune peste fasole.
  4. În timp ce fasolea fierbe în cea de a doua apă și finală, separat se curăță legumele: morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, ardeii, care se taie în cuburi mici pe tocător.
  5. Eu prefer să pun și o linguriță de bicarbonat de sodiu peste fasole, după ce a început să fiarbă. Bicarbonatul face ca fasolea în sine să fie ceva mai ușoară pentru digestie.
  6. Separat, roșiile se spală și se opăresc într-un altă cratiță, după care se taie cuburi mici pe tocător.
  7. Verdețurile (ștevia și loboda) se toacă și ele mărunt.
  8. Când boabele de fasole sunt aproape fierte si moi, se adaugă următoarele legume în oala cu ciorbă: morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină și ardeiul gras.
  9. După ce a fiert și morcovul, se adaugă în oală urmatoarele: roșiile, loboda, ștefia și sare după gust.
  10. După ce au fiert toate legumele și verdețurile, adaugăm borșul pe care il puteți fierbe anterior.
  11. Se lasă câteva minute să fiarba, după care se adaugă și crenguța de cimbru.
  12. Se oprește focul și se adaugă leușteanul.
Ingrediente:
Metode de gătit folosite:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile sunt verificate conform politicii de confidențialitate.


2 comentarii la Ciorbă moldovenească de fasole boabe