Pesto tradițional italian sau mai bine zis pesto ligurian, provine din zona Genovei, Nord Vestul Italiei. Se folosește parmezan și pecorino, a 2-a fiind tot o brânză maturată, dar de oaie, nu de vacă, cum e în cazul parmezanlui. Se poate folosi doar parmezan, pentru a obține un gust mai fin.
În principiu se fac cantități ceva mai mari de pesto, dar eu am avut acum doar 20g de frunze de busuioc, adică aproximativ 3 legături mici de busuioc. Astfel a trebuit să adaptez cantitățile pentru o tură mică de pesto italian.
Pentru această rețetă de pesto tradițional e foarte important să aveți la îndemână un mojar de marmură/piatră, pentru ca să păstrăm aroma de la busuioc. Dacă vreți să folosiți un blender, e ok și așa, doar să țineți vasul de blender cu lamele la congelator cel puțin 30min înainte de a-l folosi la mixarea ingredientelor.
- 1 praf de sare marină
- 20g frunze de busuioc proaspăt
- 20ml ulei de măsline extravirgin
- 10g muguri de pin
- 20g parmezan ras (sau 25g parmezan, dacă nu vreți să folosiți pecorino)
- 5g pecorino ras
- 1 cățel mic de usturoi
Notă ingrediente*
Aveți grijă la cantitatea de sare. Trebuie doar puțină sare, pentru că atât parmezanul, cât și pecorino conțin sare.
Deasemenea rețeta originală liguriană, conține două feluri de brânză, parmezan și pecorino, dar voi puteți folosi doar parmezan, care va da un gust mai fin sosului de pesto.
- În primul rând spălăm bine frunzele de busuioc, după care le punem pe un șervet și le tamponăm bine cu un șervet de hârtie pentru a extrage toată apa de pe frunze. Ideea este să nu avem apă pe ele, pentru că dacă facem cantitate mare și dorim să îl păstrăm mai mult timp la frigider, e de dorit să fie cât mai uscat, să nu se strice.
Atenție la scobitura frunzei de busuioc, acolo se adună apa.
Lăsăm 15-20min frunzele să se zvinte.
- Se ia cățelul de usturoi și se taie în jumătate. Se extrage partea centrală din usturoi, acel fir subțire, care e partea cea mai puțin degerabilă la usturoi. Nu e obligatoriu să faceți acest lucru, dar e indicat.
Se pune usturoiul în mojar, alături de puțină sare și se zdrobeste.
- După usturoi, urmează să zdrobim mugurii de pin foarte bine cu ajutorul unui pistil.
- După ce am zdrobit și muguri de pin, adăugăm frunzele de busuioc.
- Zdrobim foarte bine și frunzele de busuioc în mojarul de marmură, până când obținem o pastă groasă.
- E momentul să punem uleiul de măsline extravirgin. Mai amestecăm bine de câteva ori și sosul de pestoul genovez cu busuioc e gata.
- Dacă ați făcut cantități mai mari sau vă rămâne sos de pesto, îl puteți pune intr-un borcan pe măsura cantității rămase și acoperiți pesto cu un strat de ulei de măsline extravirgin de aprox 0.5cm, pentru a evita ca el să se oxideze/să se înnegrească. Borcanul cu pesto se va păstra în acest fel la frigider pentru câteva zile, până într-o săptămână.