Rețete Culinare Bio

parmezan

Parmezanul este originar din zona de nord a Italiei si este denumit Parmigiano Reggiano (denumire strictă a produsului), după regiunea în care există adică orașele Parma și Reggio Emilia. Denumirea de parmezan a apărut în secolul al XIII-lea, produs pentru prima dată de către călugării cistercieni.
Motivul a fost unul destul de logic, faptul că foarte mult lapte rămânea nefolosit și atunci au găsit o soluție de a face o brânză din lapte care să reziste mult timp.

Gustul parmezanului este dat de catre ingrediente (laptele crud, nepasteurizat) și perioada de maturare, unde se ține în anumite condiții de temperatura, umiditate. După 4 luni de zile de maturare, pe suprafața parmezanului încep să apară mici puncte albe, care sunt date de un aminoacid, numit tirozină și care ajută la procesul de digerare al parmezanului. Cu cât se maturează mai mult, cu atât aceste puncte albe devin și mai proeminente.

Parmezanul este un ingredient principal în bucătăria italiană, nelipsind din diverse rețete de paste, pizza și alte delicioase mâncăruri.

Mai sunt si alti producatori în ziua de azi care sub denumirea de parmezan sau brânză maturată, produc versiuni de parmezan, în alte țări, cum ar fi State Unite ale Americii. Însă alți producători nu pot produce sub denumirea de Parmegiano Reggioano, datorită originii sale controlate, fiind o marcă italiană controlată organizația. Parmezanul din SUA se face de exemplu din lapte pasteurizat, față de parmezanul original care are ca bază laptele crud.

Rețete ce folosesc ingredientul parmezan