ăCremșnitul cu turmeric sau curcumă cum i se mai spune, este o variantă ceva mai sănătoasă decât rețeta clasică a cremșnitului, unde se folosesc 6 ouă la 2 litri de lapte. Aici nu folosim deloc ouă.
Trebuie să aveți la dispoziție o tavă relativ înaltă. Eu am folosit o tavă de ceramică, dar puteți folosi o tavă de tablă. Tava mea folosită la această rețetă are o înălțime de aprox 4,5cm , o lățime de 14cm și o lungime de aproximativ 35cm.
Legat de ingredientele cremșnitului, eu nu am folosit decât foietajul cu unt (24% unt), cumpărat din comerț, dar puteți face foietaj si voi, dacă aveți timpul necesar.
Ingrediente cremă vanilie (1kg) pentru tartă
- 2 litri lapte proaspăt gras, 3% minim grăsime
- 5g turmeric (linguriță cu vârf) sau doar 2-3g pentru culoare
- 180g amidon de porumb (sau 360g făină albă)
- 300g zahăr
- un baton de vanilie (sau 3 plicuri zahăr vanilat)
- 100g unt
- 2g sare (praf de sare)
- 30g zahăr pudră pentru ornare la final
- căpșuni sau afine (opțional, pentru ornare)
- 500g foietaj cu unt (min. 24%)
Notă ingrediente*
Dacă doriți să domine turmericul ca și gust, atunci puneți o linguriță cu vârf de turmeric/curcumă. Dacă însă doriți ca vanilia să domine, puneți doar o jumătate de linguriță de turmeric pentru culoare.
Preparare foi cremșnit cu foietaj cu unt
- Dacă nu aveți la dispoziție foietaj cu unt (nu cu margarină sau alte uleiuri hidrogenate), atunci puteți alege și acele foi subțiri de plăcintă. Puteți folosi aproximativ 8 foi subțiri de plăcintă, 4 pentru bază și 4 pentru deasupra pe care le dați cu unt topit să nu se prindă unele de altele, în loc de 500g de foietaj cu unt.
De preferat este însă foietajul franțuzesc, cel cu unt. Se găsește la Kaufland (e la 230g o singură foaie și vă trebuie două bucăți) sau la Mega Image. Atenție: foietajul să fie cu unt și nu cu margarină sau uleiuri vegetale gen ulei de palmier, pentru că acestea domină piața în general etc. Foietajul cu unt se găsește în comerț mai greu, dar nu e imposibil.
- Am avut 2 bucăși de foietaj cu unt cumpărat de la Kaufland. O bucată de 230g am folosit-o la baza cremșnitului și cealaltă ca foaie superioară.
- Punem într-o tavă, la baza ei, prima bucată de foietaj. Dacă avem foietaj făcut în casă, atunci va trebui să punem aprox 250g din el, făcut cu sucitorul pe mărimea tăvii noastre.
Am folosit și eu sucitorul ca să mai măresc foaia, pentru că era pera mică ca suprafață.
- Deasupra acestei foi punem o bucată de hârtie de copt pentru a plasa și foaia cealaltă de foietaj, care va veni deasupra cremei.
- Folosim un cuțit pentru a tăia ușor foaia superioară. Predefinim fiecare pătrat de prăjitură cremșnit, deoarece ulterior așezării cremei, ne va fi greu să tăiem cu cuțitul foaia de deasupra fără să pătrundă în cremă.
- Practic porționăm prăjitura anterior ansamblării finale cu cremă, însă doar partea de sus.
- Încingem cuptorul la 180 grade și introducem tava la cuptor cu foietaj. Lăsăm pentru 10-15min la cuptor sau pănă se coc, la 180 grade cu ventilație superioară și inferioară, pe treapta din mijloc a cuptorului.
- Putem verifica puțin și foaia de sub hârtia de copt, cea de la bază. Dacă nu are un aspect galben/de copt deasupra, atunci putem să dăm la o parte hârtia de copt cu foaia de foietaj superioară și mai introducem la cuptor doar tava cu foaia care va veni la baza cremșnitului, lăsând încă 5-10min la copt, la 180 grade.
- Scoatem tava de la cuptor și lăsăm să se răcească, timp în care ne ocupăm de crema de vanilie pentru cremșnit.
Preparare crema de vanilie pentru 1kg de cremă
- Punem la foc mediu cei 2 litri de lapte de vacă. E indicat să folosim o oală cu baza groasă, pentru ca laptele și ulterior crema să nu se prindă de ea.
- Fiindcă nu folosim ouă unde avem riscul de coagulare dacă le punem direct în laptele de pe foc, în cazul de față putem pune ingredientele direct în laptele de pe foc, după care amestecăm.
Practic adăugăm în lapte zahărul, amidonul (sau făina, dacă nu avem amidon, ideea este să amidonul are putere de îngroșare dublă față de făină, de aceea trebuie să folosim o cantitate dublă de făină), vanilia, un praf de sare pentru gust și turmericul.
Dacă doriți gust mai profund de turmeric, nu doar culoare, puneți o linguriță cu vârf de turmeric/curcumă. Dacă doriți ca turmericul să nu acopere aroma de vanilie, atunci puneți o jumătate e linguriță de turmeric, doar pentru o culoare galbenă.
- Amestecăm toate ingredientele cu un tel până se incorporează bine toată făină, să nu existe cocoloașe.
- Lăsăm pe foc până se îngroașă crema/dă într-un ușor clocot (să vedem câteva bule, nu vor fi evidente pentru că avem o cremă bine închegată). Putem să mai lăsăm 2-3min pe foc, după ce crema s-a format.
- Când crema nu mai e fierbinte, dar e încă caldă, adăugăm 100g de unt și amestecăm bine cu o lingură, până ce untul se topește de tot și se incorporează în cremă.
- Lăsăm crema la răcit pentru cel puțin 30min, după care o putem introduce la frigider să se răcească sau îi lăsăm mai mult timp până ajunge la temperatura camerei.
- Imediat ce crema s-a răcit, ne ocupăm de asamblarea prăjiturei cremșnit.
- Scoatem hârtia de copt și foile cu bucățile tăiate în formă pătrată.
Punem crema peste foile de la baza tăvii.
- Adăugăm bucățile de foi/foietaj deasupra cremei și ornăm totul cu zahăr pudră.
- Dăm tava cu cremșnit la frigider pentru 2-3 ore sau cel mai bine peste noapte, după care putem servi prăjitura.
Este foarte gustoasă și răcoroasă. E mult mai digerabilă, neavând deloc ouă, dar și datorită turmericului, care e un foarte bun digestiv, stimulând colecistul.
Totuși să nu exagerați cu cantitatea de turmeric, adică să puneți 10g, în loc de 5g max la 2 litri de lapte, pentru că veți obține o cremă ușor amară.
- Crema este destul de închegată, astfel că puteți tăia ușor în ea, fără să existe riscul să se prăbușească prăjitura.
Puteți servi și cu câteva fructe de pădure sau căpșuni, dacă doriți.
Poftă bună!