Pizza Margherita este cea mai simplă pizza, aș spune cea de la care au început să se diversifice și celelalte tipuri de pizza. Este o pizza delicioasă și chiar pufoasă. Se poate coace atât pe vatră, la foc de lemne, ceea ce este ideal pentru că o putem găti rapid la peste 200 de grade temperatură, într-un timp foarte scurt de 90 de secunde, dar o putem face și în cuptorul nostru de acasă, mai ales dacă avem un cuptor cu termostat, la care putem stabili o temperatură de 200-220 de grade.
Dacă aveți la cuptorul vostru și o piatră refractară pentru pizza, atunci este perfect. Dacă nu dispuneți de ea, atunci e ok să folosiți și o tavă de copt normală, cu condiția să o preîncălziți odată cu cuptorul, pentru a fi fierbinte când descărcați pizza (asamblată) pe ea.
Pentru pizza Margherita veți avea nevoie de rețeta originală pentru aluatul de pizza de aici. Această rețetă de aluat de pizza o puteți folosi la orice tip de pizza.
Mai jos aveți ingredientele și pașii pentru 4 pizza Margherita de aproximativ 25cm diametru fiecare, presupunând că aluatul e făcut deja conform rețetei de la linkul de mai sus. Pizza Margherita va fi cu blat subțire la interior și margini pufoase la exterior.
- aluat tradițional de pizza (500g făină) pentru 4 pizza medii/mici
- 2 X 4 pizza = 8 linguri sos de roșii *
- 2 X 4 pizza = 8 linguri ulei de măsline
- 70g X 4 pizza = 280g mozzarella
- 4 frunze de busuioc proaspăt (sau uscat) X 4 pizza = 16 frunze busuioc
- praf sare, mai ales dacă sosul de roșii nu are sare
Notă ingrediente*
* Sosul de roșii pentru pizza, cel original, este făcut din roșii prune proaspete (sau la borcan), care sunt decojite și tocate mărunt sau strivite cu mâna într-un bol, la care adăugăm puțin ulei de măsline și 3 frunze proaspete de busuioc. Dacă nu aveți roșii proaspete, puteți pune și un sos gros, gen bulion, dar în general sosul de roșii peste pizza, este un sos care nu e prefiert, ci din roșii proaspete.
- Este important că după ce avem aluatul de pizza pregătit, vom forma fiecare pizza în parte, încercând să atingem cât mai puțin cu mâinile aluatul nostru și fără să folosim alta ustensila (ex. sucitor), ci doar mâinile. Se va face rapid, fără să ne stresăm preparatul.
- Presărăm puțină făină pe masa de lucru și pe mâinile noastre, ca să nu se lipească aluatul de pizza.
- Așezăm discul nostru de blat de pizza pe masa de lucru și dăm o formă cât mai rotundă aluatului, înainte de a-l apăsa.
- Tinând degetele de la cele două mâini încrucișate, în forma literei A, apăsăm blatul de pizza dinspre apropiere spre partea de sus a discului, fără a ajunge până în marginea aluatului. Se procedează așa pentru lărgi suprafața discului de pizza.
- Întoarcem discul de pizza și aplicăm din nou prin apăsare ușoară aceeași tehnică ca la punctul anterior. Apăsăm ușor cu degetele interiorul discului de pizza, păstrând marginile mai înălțate, acolo unde nu vom aplica sosul de roșii, va fi doar blat crocant la final.
- Marginea de pizza trebuie să fie ceva mai înaltă pentru ca ingredientele, în special sosul de roșii, să nu depășească suprafața și să se reverse pe tava de copt sau piatra refractară.
- După ce am întins prima pizza, punem 2 linguri de sos de roșii și începând din centrul discului de pizza îl întindem pe toată suprafața cu ajutorul unei linguri, urmând mișcări circulare. Avem grijă să lăsăm marginile aluatului mai înalte neatinse de sos.
- Stropim cu 1-2 linguri de ulei de măsline peste sos, pe o suprafață cât mai mare.
- Rupem mozzarella cu mâna sau cuțitul și o adăugăm din loc în loc. Încercăm să ne limităm la cele 70g de mozzarella la fiecare pizza construită.
- Rupem frunzele de busuioc cu mâna și le aruncăm ici colo peste pizza noastră.
- Preîncălzim cuptorul la 220 de grade, împreună cu o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt, pentru ca pizza noastră să nu se prindă de fundul tăvii. Puteți folosi făină, în loc de hârtie de copt. Tava (sau piatra refractară) o așezăm în partea de jos/inferioară în cuptor.
- Scoatem tava încinsă din cuptor, o punem pe o planșetă de lemn și așezăm ușor pizza asamblată de pe blatul de lemn (sau paletă) în tavă. Dacă în timpul acesta stricăm puțin asamblarea inițială a pizzei, atunci o putem repara rapid, punând ingredientele la locul lor și/sau redând forma rotundă aluatului nostru de pizza. E de preferat să lucrăm rapid la acest punct, pentru ca tava să nu se răcească prea mult.
- Dacă folosiți o piatra refractară pe care o lăsați în cuptor și o paletă specială pentru pizza, atunci nu mai e nevoie de pasul anterior 12, ci asamblați pizza direct pe paleta de pizza (pe care o presărați cu făină înainte de așeza aluatul pe ea) și după ce piatra s-a încins, deschideți cuptorul și descărcați pizza de pe paletă, pe piatră.
- Va lua aproximativ 7 minute coacerea la fiecare pizza Margherita, dacă folosim tava de copt și aproximativ 5-6min dacă folosim piatră refractară.
- Cât timp se coace prima pizza Margherita, asamblați următoarea pizza.
- După 6-7 minute verificați pizza, să fie mozzarella topită și aluat făcut/copt pe margini. Scoateți pizza, așezați-o pe o farfurie și așezați următoare pizza asamblată. Repetați acești ultimi pași, 15 și 16, până când terminați aluatul de pizza și aveți cele 4 pizza ready to eat.