/ 5. vot(uri)
Niciun vot
În zona Moldovei există această tradiție ca în Ajunul Crăciunului să se servească și să se dăruiască turte de Crăciun. Turtele de Crăciun reprezintă simbolul scutecelor lui Iisus. Această tradiție vine din zona rurală a Moldovei, de o parte și de alta a Prutului, dar pe care azi o regăsim și la orașe.
Bineînteles ele se pregătesc la cuptor cu câteva zile înainte și mă refer la foile/turtele în sine. Aceste foi coapte se lasă să se usuce timp de câteva zile, iar turtele se prepară cu nucă și celelalte ingrediente cu o zi înainte de Ajun. Iar în Ajunul Crăciunul se împart cu ceilalți, în special cu cei sărmani.
Turtele de Crăciun sunt foarte gustoase, se aseamănă puțin la gust cu rețeta de baclava turcească, însă ele sunt incomparabil mai puțin dulci și mai gustoase.
În poze găsiți turte făcute cu foi de plăcintă din comerț, iar în materialul video de mai jos, veți vedea turte realizate cu un mix de foi de casă, mai groase împreună cu foi de plăcintă din comerț. Ambele variante de turte sunt delicioase.
Dacă doriți, puteți face foi de casă, însă este ceva mai complicat, iar timpul de realizare al întregii rețete crește considerabil.