Tarta cu cremă de vanilie și fructe de pădure este un foarte bun desert de care se poate bucura întreaga familie. Poate lua locul cu succes unui tort clasic atunci când se sărbătorește o onomastică sau cu altă ocazie.
E nevoie de o formă mare de tartă, de metal sau ceramică. Eu am folosit în acest caz o formă e tartă de metal, de 30cm în diametru, cu care are găuri pentru o coacere uniformă și are baza detașabilă pentru a putea ușor dezlipi tarta de pe formă la final. Dar dacă dispuneți de o simplă formă de metal sau ceramică, fără bază detașabilă, nu e nicio problemă. O puteți folosi la fel de bine.
Ingrediente aluat pentru crustă tartă
- 250g făină albă
- 50g zahăr pudră
- 125g unt
- 3 linguri lapte
- 2 gălbenușuri
- 1/2 linguriță sare
- vanilie
Ingrediente strat de ciocolată peste crustă (opțional)
- 150g ciocolată menaj (neagră sau cu lapte)
- 30g unt
- 30ml lapte
Ingrediente cremă vanilie (1kg) pentru tartă
- 720ml lapte proaspăt gras, 3% minim grăsime
- 2 ouă întregi
- 2 gălbenușuri
- 50g amidon de porumb (sau 80g făină albă)
- 150g zahăr
- 50g unt
- 2g sare
- un plic praf gelatină bio
- 250ml apă
- 80g zahăr
Ingrediente decor cu fructe
Notă ingrediente*
Puteți alege orice tip de fructe de pădure, fie ele proaspete sau înghețate. Dacă folosiți fructe înghețate, trebuie dezghețate și scurse înainte de a decora cu ele tarta, pentru a nu lăsa prea mult lichid.
- Trecem prin sită făina într-un bol/vas.
- Ingredientele trebuie să fie reci, în special untul. Scoatem untul din frigider și îl tăiem cubulete pe care le punem peste făină.
- Adăugăm zahărul pudră și sarea și începem să amestecăm cu ajutorul mâinilor ingredientele până când se obține o structură ca de pesmet. Nu insistăm cu amestecatul.
- Adăugăm cele 2 gălbenușuri și 3 linguri de lapte rece (de la frigider).
- Cu ajutorul unei furculițe incorporăm gălbenușurile și laptele în aluat. Folosim și mâna pentru a finaliza acest pas și facem o bilă mare din aluatul respectiv.
- Punem aluatul la frigider pentru 1 oră sau la congelator pentru 15-20 minute pentru a se întări puțin și astfel vom putea lucra cu el mai ușor.
În legătura cu acest aspect, puteți păstra la congelator acest tip de aluat și mai multe zile dacă doriți, pentru a-l folosi la momentul oportun.
- Scoatem aluatul de la rece și putem folosi oricare din procedurile de mai jos:
1. Punem bila de aluat pe o planșetă de lemn între două foi de copt pentru a-l aplatiza/rula. Eu am folosit această metodă pentru a evita adăugarea de făină.
2. Făinăm bine planșeta de lemn, după care punem bila de aluat și începem să îl întindem pe masa de lucru cu ajutorul sucitorului.
- Aplatizăm aluatul până când obținem o foaie de grosime 4-5mm.
- La final putem proba puțin forma pe care o folosim, punând-o deasupra aluatului. Dacă diametru formei e mai mic decât suprafața aluatului, atunci încercăm să-l mai întindem cu ajutorul sucitorului.
În cazul meu, eu am probat baza detașabilă, care trebuia să fie mai mică (mai existând marginile verticale la forma finală). Nu a fost cazul și am mărit puțin aluatul.
- La final puneți forma pentru aluat și întoarceți tot ansamblu.
Desprindeți hârtia de copt de pe aluat.
- Aranjați aluatul în formă, tăiați marginle care ies în exterioul formei și folosiți aceste resturi la acoperirea golurilor rămase din formă.
- După ce am aranjat aluatul în formă, îl introducem la frigider pentru 30min, pentru a se întări puțin.
- Preîncălziți cuptorul la 180 grade și scoateți forma de tarta cu aluat din frigider.
- Folosim o furculiță pentru a înțepa aluatul la bază. Astfel aerul cald de sub aluat se va elibera mai ușor atunci când aluatul se va coace la cuptor și nu se va sălta.
- Așezăm o hârtie de copt deasupra aluatului, peste care punem o greutate de genul unor boabe de fasole sau boabe soia, orez, orice boabe aveți la îndemână și știți că nu le veți mai consuma/folosi.
Eu am folosit un mix de boabe de soia (expirate) și orez.
Se pune greutate peste aluat pentru a nu se sălta în cuptor în momentul coacerii. Și lăsăm aceste boabe peste crusta de tarta doar în prima parte a coacerii.
- Introducem aluatul la cuptor pentru 15minute la 180 grade, fără ventilație, după care scoatem forma pentru a îndepărta hârtia de copt cu boabele de soia/orez.
Și introducem din nou aluatul la cuptor pentru alte 15minute, tot la 180 grade, pentru a se coace bine și la interior.
- Introducem tava cu crusta de tartă pentru alte 10-15min până ce tarta devine ușor aurie.
- Scoatem crusta de tartă din cuptor și o lăsăm să se răcească, înainte de a o umple cu crema de vanilie și a finaliza asamblarea tartei.
Preparare strat ciocolată peste crustă (opțional)
- Se pregătețte o oală cu apă pe foc mediu, peste care punem un vas de sticlă pentru a prepara la bain-marie ciocolata menaj.
- Rupem ciocolata în bucăți mai mici, peste care punem untul și laptele și lăsăm se se topească.
- Amestecăm în timpul acesta ciocolata până se va topi și va căpăta o consistență fină și va fi ușor lichidă.
- Când ciocolata s-a topit și crusta pentru tartă s-a răcit, putem să adăugăm ciocolata la baza crustei, pe toată suprafața ei orizontală. Practic acoperim baza crustei cu ciocolata topită pentru a crea un strat intermediar între crusta tartei și crema de vanilie care va veni peste ciocolată, pentru ca umiditatea din cremă să nu se transfere direct în crustă.
Deasemenea ciocolata va contribui la un gust mai savuros, mai fin, asupra produsului culinar final.
Preparare crema de vanilie pentru 1kg de cremă
- Punem la foc mediu 750ml de lapte de vacă.
- Într-un bol de sticlă, porțelan sau metal (să nu fie plastic) adăugăm următoarele ingrediente: ouăle, făina, zahărul tos.
Ouăle trebuie scoase în prealabil de la frigider pentru a fi la temperatura camerei.
Vanilia o puteți adăuga tot acum sau mai spre final, peste cremă. Eu am extract de vanilie și prefer să îl adaug mai spre final, pentru ca să se păstreze gustul intens de vanilie.
- Amestecăm toate ingredientele cu un tel până se incorporează bine toată făină, fără gogoloașe.
- Cât laptele e încă călduț și nu a dat în clocot luăm din el cu un polonic și îl punem peste amestecul de ouă și făină și amestecăm cu telul de fiecare dată când punem laptele peste ouă.
Ideea este să evitam ca ouăle să fiarbă rapid, să nu se coaguleze și să obținem o "omletă" fiartă în loc de o cremă fină.
- Punem iar un polonic de lapte peste amestecul de ouă cu făină din bol și amestecăm continuu cu telul. Și tot așa până ce vom consuma cel puțin jumătate din cantitatea de lapte din oala de pe foc, după care punem amestecul din bol peste laptele rămas pe foc și vom continua acolo (în oală) să amestecăm cu telul pentru a evita ca să se prindă de baza oalei.
- Lăsăm pe foc până se îngroașă crema/dă într-un ușor clocot - se crează mici bule de aer la suprafață.
Atenție dacă a dat în clocot nu mai lăsați crema mai mult de 1 minut pe foc, stingeți focul, pentru că riscați să vi se taie crema.
- După ce ați stins focul, mai dați cu telul în ea pentru următoarele 15minute, până când se răcește. Evităm astfel să facă coajă deasupra.
- Imediat ce crema s-a răcit suficient de mult, o putem acoperi cu o folie alimentara de plastic pentru ca să nu facă coajă deasupra și o introducem la frigider pentru a să răci bine.
Crema trebuie să fie rece, de la frigider, înainte de a o folosi la umplerea tartei.
Preparare gelatină pentru decor
- Citiți instrucțiunile de pe plicul de gelatină, înainte de a incepe acest pas. Puteți folosi și o peltea de casă (ex. peltea de gutui) dacă aveți, în loc de gelatină.
- În cazul meu, pentru gelatina bio procurată, am adăugat pe foc 250ml de apă într-o cratiță.
- Am pus 40g de zahăr, dar puteți pune orice cantitate de zahăr doriți, în funcție de cât doriți să fie de dulce gelatina.
- Am adăugat imediat și praful de gelatină din plic (nu așteptați ca apa să se încălzească) și încep să amestec continuu cu o lingură.
- Când dă într-un prim clocot, opresc focul și las gelatina să se formeze în timp ce se răcește. Va dura aproximativ 20minute.
Gelatina trebuie să fie aproape rece înainte de a fi folosită, dar să nu se întărească. Ea trebuie să fie încă lichidă pentru a o putea ușor utiliza.
Eu am scurs gelatina lichidă într-un ibric pentru a o putea ușor distribui pe suprafața tartei.
Preparare finală: asamblarea tartei
- După ce crema a stat la frigider pentru cel putin 1-2 ore, începem asamblarea tartei cu fructe.
- Scoatem crema din frigider și o distribuim pe toată suprafața tartei în mod uniform (ma bine zis crustei de tartă) cu ajutorul unei linguri.
- Adăugăm fructele de pădure peste cremă, dar putem folosi și alte fructe zemoase (ex. struguri, dacă este sezonul, căpșuni etc).
Eu am așezat fructele deasupra cremei într-o anumită ordine, dar puteți pur și simplu să le puneți într-un singur strat, oarecum aruncate peste cremă, dacă aveți timpul limitat și nu aveți răbdare.
- După ce avem o gelatină relativ rece, dar încă lichidă, o putem vărsa ușor cu ajutorul unui ibric sau linguri deasupra fructelor. Trebuie să avem grijă să acoperim bine crema și fructele cu gelatină pentru a nu se oxida.
Putem folosi ulterior și o pensulă de bucătărie pentru a da cu gelatină peste fructele ce nu au gelatină deasupra lor.
- Introducem tarta la frigider pentru cel puțin 6 ore pentru ca aluatul să se înmoaie de la cremă sau o putem lăsa de pe o zi pe alta (recomandat).
- Scoatem tarta rece de la frigider și o putem servi. Poftă bună!