Aceasta este o rețetă grecească, însă am adaptat-o la ingredientele pe care le aveam la dispoziție. Se poate încerca și varianta de post, fără brânză
Ustensile necesare
cuptor
tigaie
planșetă lemn
cuțit
lingură
Ingrediente
0/
9
ingrediente
1 vânătă de mărime medie
brânză feta sau telemea de vacă
1 ceapă mare
5 căței usturoi, mărime medie
ulei de măsline
2 roșii cărnoase, mărime medie
piper
busuioc verde (dar e ok și uscat)
sare
Notă ingrediente*
Ingredientele sunt practic pentru 2 porții. Daca doriti 4 porții, atunci e nevoie de 2 vinete medii și dublați cantitățile.
Preparare
0/
13 pași
Se taie vânăta în jumătate.
Cu ajutorul unei linguri scoatem pulpa din fiecare bucată de vânătă.
Punem puțină sare și dăm cu ulei fiecare jumătate.
Introducem vinetele la cuptor pentru 15 minute, la 180 de grade, până se rumenesc bine la interior. Însă aveți grijă să nu le ardeți.
Cât timp vinetele stau în cuptor, pregătim ceapa pe care o tăiem solzișori și o călim în puțin ulei de măsline.
Tăiem pe planșeta de lemn și cățeii de usturoi și când ceapa capătă culoarea aurie, îi aruncăm în tigaie.
Tăiem cubulețe mici pulpa de vânătă rămasă și o punem la călit peste celelalte legume.
Către final tăiem roșii felii sau dacă folosim rosii cherry le tăiem în jumătate și le punem în tigaie.
Oprim focul și amestecăm totul împreună cu brânza, taiată și ea în cuburi.
Punem piper și condimente, respectiv busuiocul (3 frunze verzi de mărime medie sunt de ajuns).
Scoatem tava cu vinete și le umplem cu amestecul realizat anterior.
Băgăm din nou tava la cuptor pentru alte 15-20 de minute la 180 de grade.
Cu 5 minute înainte de final, scoatem tava din cuptor și presărăm puțin cașcaval sau mozzarella.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.