Mâncarea de cartofi cu sos de roșii se face foarte ușor, având nevoie doar de câteva ingrediente de bază, cartofi și suc de roșii.
Ustensile necesare
Notă ustensile*
*Oala e de preferat să fie de fontă (4-5kg la 2kg de cartofi), cu capac sau din alt material care poate fi introdusă în cuptor
oală
cuptor
cuțit
lingură
Ingrediente
0/
10
ingrediente
2kg cartofi
1 linguriță de boia dulce (opțional)
1 lingură de bulion/pastă de roșii
500ml suc de roșii
1 lingură de cimbru
piper (după gust)
1 căpățână de usturoi
1 ceapă mare
50ml ulei (5 linguri de ulei)
5g-10g sare (după gust)
Preparare
0/
14 pași
Se curăță cartofii de coajă, se spală și se taie în fâșii mai groase.
Se curăță ceapa și se taie julien/solzișori.
Se pune oala pe foc, în care adăugăm uleiul și îl lăsăm să se încălzească, la foc mediu.
Adăugăm ceapa în ulei și amestecăm cu o lingură de lemn.
Ceapa va deveni translucidă, nu așteptăm să se ardă (când devine maro, înseamnă că s-a ars), moment în care vom adăuga lingura de bulion, boiaua și piperul.
Adăugăm și sarea în sosul format și amestecăm toate ingredientele.
După 2-3 minute punem și sosul de roșii și amestecăm. Focul să fie pe mediu.
Adăugăm cartofii în sos și amestecăm bine toate ingredientele, astfel ca toate bucățile de cartofi să fie acoperite cu sos.
Punem lingura de cimbru uscat peste cartofi și amestecăm.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade în jur de 15min și așteptăm ca oala cu cartofi de pe plită să dea în clocot.
După ce a dat într-un prim clocot, mai lăsăm pe foc 2-3 minute și introducem oala cu cartofi în cuptor, cu capacul pe ea, oala să fie așezată pe treapta de mijloc din cuptor sau o treaptă mai jos de mijloc. Lăsăm cuptorul la 180-190 de grade pe încălzire superioară și inferioară pentru 30-40min.
Pregătim usturoiul: îl curățăm și tăiem în bucăți mai mici sau putem folosi cățeii de usturoi întregi. Oricum usturoiul nu trebuie zdrobit.
După cele 30min/40min scoatem oala din cuptor, luăm capacul, adăugăm usturoiul, amestecăm ușor cu lingura având grijă ca să nu rupem cartofii.
Introducem oala, fără capac de această dată, pentru încă 5-10min în cuptor. Lăsăm la 180 de grade, dar de această dată alegem modul convecție (ventilație) al cuptorului.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.