Prăjitură cu vişine

9
ingrediente
9
porții

Ustensile necesare

Notă ustensile*
Este nevoie de două boluri sau doua vase, într-unul să bateți gălbenușurile și în celălalt albușurile.
mixer
bol
lingură
hârtie de copt
tavă de copt
cuptor

Ingrediente

0 / 9 ingrediente
  • 1 cană vişine proaspete, înghețate sau din vișinată, fără sâmburi
  • 6 ouă
  • 12 linguri zahăr
  • 2-3 plicuri de vanilie
  • 1 plic praf de copt (10g) sau o linguriță cu vârf de bicarbonat de sodiu (stins cu zeamă de lămâie)
  • 12 linguri lapte proaspăt sau iaurt sau lapte bătut
  • un pachet de unt (sau 12 linguri ulei )
  • 300g făină
  • 100g zahăr / 12 linguri zahăr

Preparare

0 / 16 pași
  1. Se scot ouăle din frigider și se lasă la temperatura camerei pentru minim 30 minute, înainte de a începe pașii următori.
  2. Și untul se lasă afară la temperatura camerei 30 minute sau o ora, pentru a se înmuia.
  3. Se separă gălbenușurile de albușuri, punându-le în boluri separate.
  4. În primul bol gălbenușurile se bat spumă cu 6 linguri de zahăr (jumătate din cantitatea de zahăr) și vanilia.
  5. Peste gălbenușurile spumă se adaugă făina în care s-a amestecat praful de copt (sau bicarbonatul stins cu lămâie ).
  6. Se amestecă ușor cu mixerul adăugând laptele și pachetul de unt (sau uleiul, după caz) obținând un aluat moale.
  7. În celălalt vas sau bol, albușurile se bat spumă cu restul de 6 linguri de zahăr.
  8. Se amestecă ușor cu lingura aluatul cu spuma de albuș. ATENTIE! Nu se folosește mixerul la acest pas, ci o lingură. Amestecul astfel mixat va fi aerat și va crește în cuptor datorită temperaturii înalte.
  9. Se toarna compoziția obținută într-o tavă pentru cuptor, în care am pus o hârtie de copt (sau tava se poate tapeta cu făină și ulei).
  10. Dacă e nevoie, compoziția se întinde bine cu lingura ca să ocupe toată suprafața tăvii, dacă tava e tava cuptorului, cât suprafața lui. Puteți opta pentru o tavă mai mică ca suprafața cuptorului și o folosiți pe grilajul de la cuptor. Eu așa am făcut. Dacă tava e mai mica ca suprafață, trebuie să aibe margini înalte.
  11. Separat, pregătim vișinele, scoțând sâmburii din ele, după care dăm vișinele prin puțină făină pentru ca zeama lor să nu schimbe prea mult culoarea din aluat, în jurul lor, când prăjitura va fi gata (e o problemă estetică, nu de gust).
  12. Peste aluatul din tavă se așează vișinele.
  13. Se preîncălzește cuptorul, undeva la 200 grade, cu 10 minute înainte de a introduce tava în cuptor.
  14. Tava se bagă în cuptorul încins, la mijlocul lui și se coboară temperatura la 180 grade. Se lasă în cuptor, la 180 grade aproximativ 25 minute, însă puteți verifica dupa 20min, ca să nu se ardă.
  15. La final se incearca cu un pai. Dacă este gata, oprim cuptorul.
  16. După 2-3 minute scoatem tava cu prăjitura din cuptor, se lasă să se răcească, după care se taie pătrate pentru a fi servită.
Ingrediente:
Metode de gătit folosite:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile sunt verificate conform politicii de confidențialitate.