Această rețetă este pentru aproximativ 30 de savarine, de mărime medie. Eu am folosit forme de brioșe, dar există și forme speciale pentru savarine.
Ustensile necesare
mixer
cuptor
aragaz
cratiță
bol
formă savarină
Ingrediente savarine
0/
9
ingrediente
600g făină (tip 00)
25g drojdie proaspătă
150g zahăr
3 ouă
300ml lapte (sau apă călduță dacă nu aveți lapte)
50g unt sau 40ml ulei vegetal de floarea soarelui
coaja rasă de la 1 lămâie (opțional)
2 plicuri zahăr vanilat
sare
Ingrediente sirop
0/
4
ingrediente
800ml apă
200g zahăr
rom (eu am folosit rom natural, cubanez, 80ml, nu esență de rom)
coajă de la 1 lămâie (opțional)
Ingrediente frișcă
0/
3
ingrediente
600ml smântână lichidă pentru frișcă
4-5 linguri zahăr pudră
vanilie
Notă ingrediente*
Ingredientele sunt pentru aproximativ 30 de savarine de mărime medie. Asta este în funcție de mărimea formelor Dvs de brioșe, care se folosesc la această rețetă de savarine.
Preparare aluat savarine
0/
18 pași
Se dizolvă drojdia în apa călduță. Apa nu trebuie să fie fierbinte (mai bine mai rece, decât spre fierbinte).
Într-un bol se bat ouăle cu zahărul și zahărul vanilat.
Se toarnă ouăle bătute peste amestecul de apă cu drojdie.
Se adaugă făina amestecată cu sarea și se amestecă totul bine.
Se adaugă uleiul și untul și se amestecă în continuare (se pot frământa ingredientele în mașina de făcut pâine, în caz ca dispuneți de ea).
Trebuie să rezulte o compoziție relativ moale.
Se așează câte o lingură din compozitie în forme de brioșe/savarine, folosind hârtie de copt formă brioșă. Cel mai bine este să vă folosiți de două linguri: cu una (lingura 1) luați din compoziție și pe cealaltă (pe care o mai înmuiați din când în când într-un pahar cu apă la îndemână) o folosiți la desprinderea aluatului de pe lingura 1 și așezarea lui în forma de brioșă.
Se lasă la crescut până își dublează volumul (aproximativ 30-45 min)
Se încinge cuptorul la 200 de grade, după care se lasă la 180 grade, când se introduc savarinele în cuptor.
Se lasă aproximativ 35 minute, la 180 grade.
Se scot savarinele/formele din cuptor și se lasă să se răcească.
Se taie căpăcelele la savarine, atât cât să nu fie tăiat până la capăt.
Se scufundă fiecare savarină (rece) în siropul rece și se asează la loc pe tavă.
Savarinele însiropate se lasă pe tavă, timp în care se prepară frișca de casă.
Cu ajutorul unui poș, în care punem frișcă, se ia fiecare savarină și se umple cu frișcă.
Căpăcelul se decorează cu jeleu sau un gem/dulceață de zmeură sau căpșuni de casă.
Fiecare savarină astfel finalizată se așează pe o tavă în care putem turna (restul de) sirop pentru ca savarinele să se însiropeze și mai bine peste noapte. Să existe cam max 1 deget de sirop, astfel ca să nu ajungă la frișcă.
Tava cu savarine se pune la frigider și se lasă 2-3 ore sau cel mai bine peste noapte.
Preparare sirop pentru savarine
0/
3 pași
Puneți într-o cratiță de 2 litri: apa, zahărul și coaja de la o lămâie (doar suprafața subțire, galbenă). Lăsați să fiarbă 1-2 minute.
Chiar înainte cu 10 secunde de opri focul adăugați romul. Eu am folosit 80ml de rom cubanez (natural). E ceva mai scump, dar merită și savarina acest desfăț. Esența de rom este de evitat, fiindcă este sintetică.
Lăsați siroul să se răcească înainte de a-l folosi la savarine, să le însiropați.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.