Colivă tradițională

11
ingrediente
>9
porții
Notă timp*: 10 ore pentru arpacaș

Despre Colivă tradițională

De obicei coliva tradițională se face la diverse pomeniri, atunci când cineva pleacă dintre noi.

Ustensile necesare

oală
aragaz
mașină pentru măcinat nuci
lingură de lemn

Ingrediente

0 / 11 ingrediente
  • 1kg arpacaș
  • 3,5l apă
  • 700-800g zahăr
  • 1 linguriță sare
  • coaja de la 2 lămâi
  • 3-4 pachete vanilie sau baton vanilie
  • esență rom
  • 400g nucă măcinată
  • stafide (opțional)
  • biscuiți măcinați sau nucă de cocos pentru decorarea colivei
  • bomboane sau cacao pentru decorare

Preparare

0 / 11 pași
  1. Se alege arpacașul, se spală bine și se pune 10 ore în apă rece, într-un vas. Se lasă la umflat.
  2. Într-o oală se pun 3,5l apă la fiert.
  3. Când apa începe să fiarbă, se adaugă arpacașul.
  4. Se lasă la foc mic până se înmoaie bobul de arpacaș. Se amestecă când și când pentru a nu se lipi de fundul oalei.
  5. Apoi se adaugă zahărul, 1 linguriță cu vârf de sare și vanilia.
  6. Se amestecă totul și se introduce oala în cuptorul încins (150-160 grade) și se lasă alte 30-40 minute.
  7. Se oprește cuptorul, se scoate oala și se acoperă cu capac.
  8. Se lasă arpacașul să se răcească, dar pentru a evita formarea crustei deasupra, se amestecă ușor de 3-4 ori la fiecare 15 minute.
  9. După ce arpacașul s-a răcit, se adaugă mirodeniile și se amestecă iar.
  10. Se așează pe un platou și se tapetează cu biscuiții măcinați sau nucă de cocos.
  11. Se ornează cu bomboane sau cu ajutorul unui șablon se face o cruce cu cacao.
Ingrediente:
Metode de gătit folosite:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile sunt verificate conform politicii de confidențialitate.