Tarta aceasta cu mere și cremă frangipane pe cât este gustoasă, pe atât este de elegantă prin forma de trandafir pe care o are.
Crema frangipane, folosită la această tartă, este o cremă fină, de migdale, care se folosește în bucătăria italiană și cea franceză.
Ingrediente crusta pentru tartă
- 300g făină albă, tip 550 sau tip 000
- 150g unt rece
- 60g zahăr pudră
- 2 gălbenușuri
- 3 linguri lapte (30ml)
- vanilie (semințele de la un baton sau extract de vanilie)
- 1/2 linguriță sare
Ingrediente crema frangipane
- 100g unt
- 100g zahăr pudră
- 100g făină migdale
- 2 ouă
- vanilie/extract de vanilie
- 1/4 linguriță sare
Ingrediente umplutura de mere
- 4-5 mere mari (sau 6-8 mai mici)
- scorțișoară
- 50g zahăr
- zeama de la 1 lămâie
Notă ingrediente*
Zahărul poate fi zahăr nerafinat, pe care îl dați prin mașina de cafea, pentru a-l măcina ca să obțineți zahăr brut pudră.
Preparare crusta pentru tartă
- Făina o dăm prin sită într-un bol înalt.
- Untul (să fie rece, proaspăt scos din frigider) se taie cuburi pe o planșetă de lemn și se adaugă peste făină.
- Adăugăm zahărul pudră.
- Adăugăm sarea.
- Începem să amestecăm ușor cu degetele până când obținem o textură ca de pesmet. Nu exagerăm cu mixarea amestecului, deoarece căldura mâinilor va topi untul din compoziție: ne oprim când s-a obținut textura pesmetului.
- Adăugăm cele două gălbenușuri.
- Punem cele 3 linguri de lapte.
- Adăugăm și extractul de vanilie. Putem foloși și zahăr vanilat, dacă nu avem vanilie.
- Amestecăm toată compoziția cu o furculiță și eventual ușor cu mâna până când am incorporat laptele și gălbenușurile. Lăsăm să se vadă și mici particule de unt prin aluat.
- La final facem o bilă din aluat pe care o punem între 2 bucăți de hârtie de copt sau folie de plastic și introducem aluatul la frigider pentru 30min sau la congelator pentru 15 minute.
Motivul pentru care se pune aluatul la rece este ca glutenul din aluat să devină mai maleabil și să putem lucra cu el mai ușor ulterior.
- Scoatem aluatul din frigider și îl verificăm cu mâna să vedem dacă s-a întărit suficient. Apoi îl scoatem din folie, presărăm puțină făină pe masa de lucru și cu ajutorul sucitorului, îl rulăm pe planșetă.
Dacă vrem să nu folosim făină la acest pas, atunci plasăm aluatul între 2 foi de hârtie de copt, pentru a nu se prinde.
- Grosimea aluatul întins să fie undeva la 3-5mm grosime pentru o tarta mare, de aproximativ 35cm diametru.
- Luăm forma de tarta și o așezăm deasupra foii de aluat pentru a vedea dacă foaia este suficient de mare pentru a acoperi toată suprafața formei.
- Așezăm aluatul deasupra formei și apăsăm aluatul în marginile formei pentru a acoperi foarte bine cu aluat toate extremitățile formei.
Dacă se lucrează mai greu cu aluatul, îl mai putem pune la frigider, chiar si pe formă, pentru 30minute. Eu am folosit foaia de copt pe o parte și a fost mai greu de desprins foaia de pe aluat fiindca se mai topise din unt, așa încât am pus foaia de aluat din nou la frigider.
- Tăiați surplusul de aluat de pe marginile tartei cu un cuțit. La final aluatul trebuie să arate în formă ca în imagine.
- Îl mai puteți pune la frigider pentru 20minute, înainte de a coace crusta de tartă.
- Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
- Înțepăm aluatul cu o furculiță din loc în loc, pentru ca la coacere el să nu se ridice.
- Scoatem forma de tartă de la frigider și punem o hârtie de copt lipită de aluat.
- Peste această hârtie așezăm niste greutăți pentru ca aluatul să nu se umfle în timpul coacerii. Practic el se poate ridica dacă nu punem niște boabe de fasole, soia, grâu, orez sau alte tipuri de boabe pe care bineînteles nu le veți mai putea folosi la gătit.
- Punem crusta la cuptor pentru a se coace, la 180grade pentru 25minute, fără ventilație.
- După 25 minute scoatem crusta de tartă din cuptor, îndepărtăm greutățile de pe ea, adică boabele și introducem din nou crusta la cuptor pentru a se rumeni la suprafață.
- Lăsăm crusta în cuptor pentru alte 15 minute, după care o scoatem să se răcească.
- După ce crusta de tartă s-a răcit, distribuim pe suprafața ei, în mod egal, toată crema de frangipane (vezi mai jos metoda ei de preparare).
- Pe lângă gustul deosebit al cremei de frangipane, ne vom ajuta de această cremă pentru a crea forma de trandafir din bucățile de măr.
- Peste cremă începem să așezam piesă cu piesă, adică fiecare bucățăcă de măr în poziție ușor aplecată, însă nu foarte mult. Dacă puteți așeza bucățile de măr în poziție verticală, ar fi cel mai bine pentru un rezultat vizual de excepție.
- Fiecare bucată de măr, semicerc adică, trebuie să fie așezată peste jumătatea de măr așezată anterior. Adica 2 sectiuni vecine trebuie să aibe o suprafață comuna undeva la jumătatea lor.
- Și distribuim toate bucățile de măr pe toată suprafața crustei, iar la mijloc facem un mic trandafir din 2-3 bucăți de măr, mai subțiri (2mm max), pentru ca să nu se rupă când le îndoim atât de strâns.
- La final, punem câteva cuburi de unt dacă dorim și pudrăm cu niște zahăr.
- Introducem tarta de mere în cuptorul încins în prealabil la 180 grade pentru 30minute, până când merele se coc.
- Scoatem tarta și o lăsăm să se răcească.
- Tarta poate fi unsă la final cu sirop de la o dulceață sau peltea, pentru a o pune și mai mult în valoare.
Preparare crema frangipane
- Punem untul într-un bol.
- Adăugăm zahărul pudră.
- Punem și un praf de sare.
- Începem să mixăm ingredientele.
- După ce s-a făcut ca o cremă untul, începem să adăugăm câte un ou. Încorporăm câte unul pe rând, mixând după fiecare.
- Adăugăm și extractul de vanilie și iar mixăm.
- Punem și făina de migdale și mixăm totul.
- Lăsăm crema de fragipane la temperatura camerei până o vom folosi la tartă.
Preparare umplutura de mere
- Stoarcem zeama de la o lămâie.
- Tăiem merele pe lângă cotor și fiecare bucată o tăiem în secțiune de semicerc, fiecare semicerc având grosime de aprox. 3mm.
- Punem bucățile de măr într-un bol.
- Adăugăm zahăr peste mere.
- Punem și lămâia.
- Adăugăm scorțișoara.
- Amestecăm bine merele cu zeama de lămâie, zahărul și scorțișoara și le lăsăm deoparte. Ele în acest timp își vor lăsa sucul propriu pe care va trebui să îl îndepărtăm pentru ca să nu pătrundă în crusta de tartă.