Această super delicioasă tartă cu vanilie fără lactate și ou și fructe, varianta de post, vă va încânta papilele gustative fiind cel puțin egală ca și gust și savoare cu tarta clasică cu cremă de vanilie pe bază de lactate și ouă. Puteți opta pentru tarte mici/minitarte sau tartă mare cum este și aceasta.
Eu am folosit în acest caz o formă de tartă de metal, de 30cm în diametru. Tarta e destul de mare putând fi folosită și pentru diverse evenimente în familie, cum ar fi zile onomastice, în loc de tort.
Deasemenea puteți folosi orice tip de fructe (fructe de pădure, rondele de kiwi sau portocale, căpșuni etc), în general ușor acrișoare pentru că sunt mai potrivite și contrabalansează crema dulce de vanilie. Deasemenea recomand ca fructele să fie proaspete, nu congelate, pentru că cele congelate conțin prea multă apă. Dacă însă folosiți fructe congelate, vă sfătuiesc să le dezghețați și să le puneți într-o sită, la scurs, înainte de a le folosi peste tartă.
La cremă puteți folosi orice tip de lapte vegetal preferați. Mi se pare cel mai potrivit laptele de cocos, pentru gustul fin pe care îl dă cremei.
Ingrediente aluat pentru crustă tartă
- 250g făină albă
- 5g bicarbonat de sodiu stins cu oțet (sau zeama de lămâie)
- 50g zahăr pudră
- 60ml apă minerală (sau simplă)
- 50ml ulei (floarea soarelui sau de cocos, dar topit) *
- 1g sare (vârf de linguriță)
- vanilie
Ingrediente strat de ciocolată peste crustă (opțional)
- 100g ciocolată menaj (neagră, min. 50% cacao)
- 40ml lapte de cocos
Ingrediente cremă vanilie (1kg) pentru tartă
- 820ml lapte cocos (sau alt lapte vegetal)
- 140g zahăr
- 70g amidon de porumb (sau 80g făină albă)
- 1 vârf linguriță turmeric (pentru culoare)
- 2g sare
- vanilie
Ingrediente gelatină (din gelatină bio)
- un plic praf gelatină bio (pe bază de agar-agar)
- 250ml apă
- 80g zahăr
Ingrediente decor cu fructe
- 250g zmeură/căpșuni/afine/kiwi/portocale **
Ingrediente gelatină din agar-agar (doar dacă nu avem gelatină praf)
- 1g agar-agar (praf)
- 140ml apă
- 40g zahăr
Notă ingrediente*
*Dacă folosiți ulei de cocos, atunci e bine să îl topiți întăi, să fie lichid, ca să îl puteți incorpora ușor în aluat.
**Puteți alege orice tip de fructe de pădure sau citrice, fie ele proaspete sau înghețate. Dacă folosiți fructe înghețate, trebuie dezghețate și scurse înainte de a decora cu ele tarta, pentru a nu lăsa prea mult lichid.
Eu am folosit fructe proaspete pentru a le putea aranja frumos pe tartă.
- Trecem prin sită făina într-un bol/vas.
Facem o mică gaură pe mijlocul făinii, în care punem bicarbonatul de sodiu pe care îl stingem cu puțină zeamă de lămâie și amestecăm bicarbonatul cu făina.
- Peste făină punem uleiul, apa, zahărul pudră, vanilia și sarea și le amestecăm bine cu lingura sau mâna, pană obținem un amestec nisipos.
- E momentul să îl punem pe masa de lucru/planșetă de lemn, să formăm un disc, înfăinăm suprafața de lucru.
- Cu ajutorul unui sucitor, întindem aluatul cât mai bine și mai subțire (cam 2-3mm să aibe grosime). Ca suprafață foaia trebuie să fie relativ rotundă, pe forma de tartă. Trebuie să puneți forma deasupra foii pentru a vedea daca este de ajuns de mare.
- La final putem proba puțin forma pe care o folosim, punând-o deasupra aluatului. Dacă diametru formei e mai mic decât suprafața aluatului, atunci încercăm să-l mai întindem cu ajutorul sucitorului.
În cazul meu, eu am probat baza detașabilă, care trebuia să fie mai mică (mai existând marginile verticale la forma finală). Nu a fost cazul și am mărit puțin aluatul.
- Puneți forma pentru aluat și întoarceți tot ansamblu.
Desprindeți hârtia de copt de pe aluat.
- Aranjați aluatul în formă, tăiați marginle care ies în exterioul formei și folosiți aceste resturi la acoperirea golurilor rămase din formă.
- După ce am aranjat aluatul în formă, îl introducem la frigider pentru 30min, pentru a se întări puțin. Sau 15min la congelator.
- Preîncălziți cuptorul la 180 grade și scoateți forma de tarta cu aluat din frigider.
- Folosim o furculiță pentru a înțepa aluatul la bază. Astfel aerul cald de sub aluat se va elibera mai ușor atunci când aluatul se va coace la cuptor și nu se va sălta.
- Așezăm o hârtie de copt deasupra aluatului, peste care punem o greutate de genul unor boabe de fasole sau boabe soia, orez, orice boabe aveți la îndemână și știți că nu le veți mai consuma/folosi.
Eu am folosit un mix de boabe de soia (expirate) și orez.
Se pune greutate peste aluat pentru a nu se sălta în cuptor în momentul coacerii. Și lăsăm aceste boabe peste crusta de tarta doar în prima parte a coacerii.
- Introducem aluatul la cuptor pe nivelul din mijloc, pentru 15minute la 180 grade, fără ventilație, după care scoatem forma pentru a îndepărta hârtia de copt cu boabele de soia/orez.
Și introducem din nou aluatul la cuptor pentru alte 15minute, tot la 180 grade, pentru a se coace bine și la interior.
- Introducem tava cu crusta de tartă pentru alte 10-15min până ce tarta devine ușor aurie.
- Scoatem crusta de tartă din cuptor și o lăsăm să se răcească, înainte de a o umple cu crema de vanilie și a finaliza asamblarea tartei.
Preparare strat ciocolată peste crustă (opțional)
- Se pregătețte o oală cu apă pe foc mediu, peste care punem un vas de sticlă pentru a prepara la bain-marie ciocolata menaj.
- Rupem ciocolata în bucăți mai mici în bolul care e ținut la bain-marie și adăugăm și laptele de cocos.
- Amestecăm în timpul acesta ciocolata până se va topi și va căpăta o consistență fină și va fi ușor lichidă.
- Când ciocolata s-a topit și crusta pentru tartă s-a răcit, putem să adăugăm ciocolata la baza crustei, pe toată suprafața ei orizontală. Practic acoperim baza crustei cu ciocolata topită pentru a crea un strat intermediar între crusta tartei și crema de vanilie care va veni peste ciocolată, pentru ca umiditatea din cremă să nu se transfere direct în crustă.
Deasemenea ciocolata va contribui la un gust mai savuros, mai fin, asupra produsului culinar final.
Preparare crema de vanilie de post pentru 1kg de cremă
- Punem la foc mediu 720ml de lapte de cocos sau alt lapte vegetal. Se poate folosi și apă, însă va rezulta o cremă mai gustoasă cu un lapte vegetal.
- Într-un bol punem restul de ingrediente: amidonul de porumb, zahărul, vanilia, turmericul și sarea.
- Adăugăm 5 linguri din laptele de cocos de pe foc peste aceste ingrediente și le amestecăm bine cu o lingură sau tel.
- După ce s-au amestecat ingredientele, le adăugăm peste laptele de cocos de pe foc. Trebuie lăsat la foc mediu, pentru ca să nu se prindă de baza oalei. E bine să folosiți o oală cu baza groasă.
- Se amestecă în continuu și lăsăm pe foc până se îngroașă crema/dă într-un ușor clocot - se crează mici bule de aer la suprafață.
Dacă a dat în clocot, de fapt mai mult e o bolboroseală, fiind crema groasă, mai lăsați crema 1-2 minute pe foc, după care închideți.
- O lăsați să se răcească puțin și pe urmă îi puteți pune o folie alimentară deasupra pentru ca să nu facă coajă în timp ce se răcește.
Preparare gelatină pentru decor
- Citiți instrucțiunile de pe plicul de gelatină, înainte de a incepe acest pas. Puteți folosi și o peltea de casă (ex. peltea de gutui) dacă aveți, în loc de gelatină.
- În cazul meu, pentru gelatina bio procurată, am adăugat pe foc 250ml de apă într-o cratiță.
- Am pus 40g de zahăr, dar puteți pune orice cantitate de zahăr doriți, în funcție de cât doriți să fie de dulce gelatina.
- Am adăugat imediat și praful de gelatină din plic (nu așteptați ca apa să se încălzească) și încep să amestec continuu cu o lingură.
- Când dă într-un prim clocot, opresc focul și las gelatina să se formeze în timp ce se răcește. Va dura aproximativ 20minute.
Gelatina trebuie să fie aproape rece înainte de a fi folosită, dar să nu se întărească. Ea trebuie să fie încă lichidă pentru a o putea ușor utiliza.
Eu am scurs gelatina lichidă într-un ibric pentru a o putea ușor distribui pe suprafața tartei.
Preparare finală: asamblarea tartei
- După ce crema a stat la frigider pentru cel putin 1-2 ore, începem asamblarea tartei cu cremă de vanilie fără lactate și fructe.
Începem prin a adăuga crema deasupra stratului de ciocolată și o întindem pe toată suprafața în mod egal.
- Aranjăm fructele. Poate fi orice combinație de fructe, de preferat proaspete (nu înghețate) și puțin acrișoare.
Avem în imagine 3 tarte diferite cu cremă de post, de vanilie și fructe diverse.
- La final ungem fructele cu puțină gelatina transparentă sau roșie. Eu am folosit gelatină bio, pe bază de agar-agar. Aproximativ 70ml de gelatina am avut nevoie pentru o tartă mare de 30cm diametru.
- Introducem tarta la frigider pentru cel puțin 3 ore înainte de a o servi
- Scoatem tarta rece de la frigider și o putem servi. Se pot observa în secțiune straturile de ciocolată, cremă de vanilie de post, fructe și gelatină subțire.