Înghețata de mentă este revigorantă pe timpul verii. Ea de fapt este o înghețată de frunze de mentă, pentru că nu vom folosi aromă de mentă sau alți aditivi sau coloranți, ci chiar menta în sine.
Ingrediente
0/
7
ingrediente
250ml lapte gras
500ml frișcă lichidă
50g frunze mentă proaspete
4 gălbenușuri mari
150g zahăr
praf de sare
80g ciocolată cu lapte (opțional)
Notă ingrediente*
Puteți folosi și o cantitate mai mică de mentă, dacă nu aveți, dar gustul de mentă nu va mai fi atât de intens. Oricum cu această cantitate, savoarea mentei în înghețată este relativ subtilă.
Preparare
0/
12 pași
Într-o cratiță medie, încălziți laptele, jumătate din frișca lichidă (250ml), zahărul, un praf de sare și menta împreună până ajunge la foc mic.
Odată ce fierbe ușor, luați cratița de pe foc și lăsați-o deoparte.
Lăsăm menta să se infuzeze pentru minim 45 minute.
Cât timp menta este la infuzat, batem restul de frișcă lichidă, adica cei 250ml, într-un alt bol curat, după care îl lăsăm deoparte sau îl putem pune la frigider.
Reveniți la amestecul cu mentă. Îndepărtați frunzele de mentă din lapte cu ajutorul unei strecurători și apăsați cu o spatulă sau lingură frunzele de mentă în strecurătoare pentru a extrage toată aroma din ea. Lăsați să curgă lichidul de la mentă peste amestecul de lapte și frișcă.
Laptele practic trebuie strecurat într-o altă cratiță curată pe care o vom pune din nou la încălzit.
Bătem bine gălbenușurile într-un bol de sticlă, porțelan sau metal. Nu folosim plastic pentru că vom pune din laptele cald peste gălbenușuri.
După ce am îndepărtat frunzele de mentă din lapte, punem laptele din nou pe foc.
Adăugăm treptat cu un polonic din laptele cald peste gălbenușurile din bol amestecând continuu cu un tel.
Punem iar un polonic de lapte în bol, iar mixăm cu telul și tot așa până mai rămâne un sfert din lapte în cratiță, după care punem tot amestecul din bol înapoi peste laptele rămas în cratiță amestecând continuu cu telul sau spatula.
Lăsăm la foc mediu și amestecăm în continuare până ce totul se îngroașă și se transformă în cremă de consistența unei smântâni mai subțiri.
Lăsăm compoziția să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Amestecăm frișca bătută cu compoziția din cratiță cu ajutorul unei linguri, până incorporăm toată frișca.
Opțional dacă dorim putem combina puțină ciocolată cu lapte (sau amăruie) cu înghețata de mentă.
Topim ciocolata la foc mic și o lăsăm să se răcească puțin, dar să fie încă lichidă.
Exista două situații:
1. Dacă avem mașină de înghețată, atunci punem amestecul de înghețată în mașină și cu 3-4 minute înainte de final adăugăm ciocolata în reprize mici, cu ajutorul unei linguri, până ce este mixată în înghețată.
2. Dacă nu dispunem de o mașină de înghețată, atunci adăugăm treptate ciocolata topită peste amestecul răcit și o incorporăm ușor cu lingura, amestecând ușor.
În cazul 2 de la pasul anterior se pune crema de înghețată într-un recipient de plastic sau metal la congelator și se lasă minim 4 ore înainte de a fi servită.
O servim la cornet de înghețată sau într-un mic bol.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.