* Este nevoie de o formă pentru vafe sau gaufre (waffle) îi mai spune.
** Pentru cremă este nevoie de o cratiță cu fund dublu (gros), pentru ca să obținem o cremă fină și să nu se prindă.
cratiță
gaufre
mixer
tel
bol
Ingrediente formă fagure
0/
8
ingrediente
6 ouă
6 linguri ulei
6 linguri apă
12 linguri zahăr (aprox. 240g)
300g făină
1 plic praf de copt
1 plic zahăr vanilat
praf de sare
Ingrediente cremă
0/
7
ingrediente
0,5 l lapte
2 ouă
4 linguri făină
2 linguri cacao
5 linguri (aprox. 100g) zahăr
100g unt
50g ciocolată menaj
Notă ingrediente*
Putem folosi mai multe tipuri de cremă. Aceasta este una dintre ele. Deasemenea se poate folosi un gem de casă în loc de cremă.
Preparare aluat fagure
0/
11 pași
Scoateți ouăle din frigider cu jumătate de oră înainte pentru a le folosi la temperatura camerei.
Se separă gălbenușurile de albușuri.
Se freacă gălbenușurile cu 6 linguri (aprox.120g) de zahăr și zahărul vanilat până devin spumă.
Făina se cerne și se adaugă în ea praful de copt. Se amestecă puțin praful de copt în făină.
Se adaugă făina (cu praful de copt integrat), apa cu uleiul și se amestecă bine cu ajutorul mixerului. În caz că amestecul e prea solid și e greu de mixat cu mixerul, adăugați 1-3 linguri din albușurile bătute spumă de mai jos și continuați să mixați. ATENȚIE! Se folosesc doar câteva linguri de albuș.
Separat, în alt vas, albușurile se bat spumă cu un praf de sare cu ajutorul mixerului. După ce albușurile devin spumă, se incorporează celelalte 6 linguri (aprox. 120g) de zahăr, mixând în continuare. Albușul trebuie să aibe o consistență relativ solidă, să nu pice de pe lingură, dacă luați cu lingura un strop și o răsturnați.
Se incorporează ușor albușurile în amestecul de gălbenușuri de la punctul 4 de sus, folosind o lingură. Amestecăm totul ușor cu lingura.
Se unge cu puțin ulei placa aparatului electric sau a formei pe care o folosiți pe aragaz (sau plita cu inducție).
Se pun 2-3 linguri din compoziție în fiecare formă de fagure/gaufre (vafe) și se lasă 4-5min sau cât e nevoie, în funcție de fiecare aparat sau formă de care dispuneți.
Se scoate fiecare fagure și îi așezăm într-o tavă, la răcit.
După ce s-au răcit, îi sortăm/potrivim puțin 2 câte 2 și adăugăm crema de mai jos între doi faguri. Putem adăuga această cremă sau cremă cu nucă sau un gem, în funcție de preferințe.
Preparare cremă
0/
7 pași
Punem laptele la încălzit, la foc mic, într-o cratiță cu fundul gros pentru ca crema să nu se prindă.
Într-un bol de ceramică sau sticlă sau metal (să fie un material în care să putem pune lichid cald) se pun ingredientel: ouă, făina, cacaua, zahărul.
Amestecăm totul cu telul până se incorporează totul bine.
Punem căte un polonic din laptele de pe foc peste amestec, amestecând în continuu cu telul. Procedăm așa pentru ca ouăle să fiarbă treptat, ușor și să se întărească în amestec.
Practic punem câte un polonic de lapte, până când mai rămâne un deget de lapte pe oala de pe foc, moment în care tot amestecul din bol este vărsat la loc în cratița de pe foc și amestecăm în continuare cu telul sau o lingură.
Se amestecă în lichidul de pe foc până când devine cremă de consistență relativ groasă. În acel moment oprim focul și lăsăm să se răcească.
Când crema a devenit călduță, nu rece de tot, putem adăuga ciocolata menaj si untul si le topim în cremă amestecând cu o lingură sau tel.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.