Cremșnitul este o prăjitură gustoasă, răcoroasă, care poate rivaliza cu orice altă prăjitură sau tort. Rețeta e relativ ușoară, trebuie ca să obținem o cremă relativ solidă pentru a putea să tăiem în cuburi prăjitura cremșnit.
- 8 foi subțiri de plăcintă (sau 2 de foietaj cu unt)
- 20g unt pentru uns foile de plăcintă (pentru foietaj nu e nevoie)
- 30-50g zahăr pudră pentru ornare
Ingrediente cremă vanilie (1kg) pentru tartă
- 2 litri lapte proaspăt gras, 3% minim grăsime
- 6 ouă
- 200g amidon de porumb (sau 400g făină albă)
- 300g zahăr
- 100g unt
- 2g sare (praf de sare)
Notă ingrediente*
Există și alte variante la crema pentru cremșnit, în special în ce privește numărul de ouă și separat gălbenușuri. Eu am preferat ouă întregi, ca să nu folosim doar gălbenușul. Rezultatul este similar în ambele cazuri.
Preparare foile de plăcintă sau foietaj
- Dacă nu aveți la dispoziție foi de foietaj cu unt (nu cu margarină sau alte uleiuri hidrogenate), atunci puteți alege și acele foi de plăcintă. Puteți folosi aproximativ 8 foi subțiri de plăcintă.
- Puneți la baza tăvii înalte jumătate din numărul foilor de plăcinte, mai precis 4 foi de plăcintă, fiecare foaie unsă cu unt topit.
- Punem peste aceste foi o hârtie de copt pentru a separa foile de la baza cremșnitului de cele de deasupra lui.
Dacă folosim foietaj de unt, trebuie doar să îl înțepăm cu furculița pentru a evita umflarea lui la coacere. Putem să îl mai înțepăm și cât timp este la copt în cuptor.
- Punem alte 4 foi unse cu unt topit deasupra acestei hârtii de copt.
- Folosim un cuțit pentru a tăia ușor sau a predefini fiecare pătrat de prăjitură cremșnit, deoarece ulterior așezării cremei, ne va fi greu să tăiem cu cuțitul foaia de deasupra fără să pătrundă în cremă.
- Practic porționăm prăjitura (doar foile de deasupra cremșnitului sau foietajul de deasupra) anterior ansamblării finale cu cremă.
- Încingem cuptorul la 180 grade și introducem tava la cuptor cu foile de plăcintă sau cu cele de foietaj cu unt. Lăsăm pentru 10-15min la cuptor sau pănă se coc, la 180 grade cu ventilație superioară și inferioară, pe treapta din mijloc a cuptorului.
- Scoatem foile de la cuptor și le lăsăm să se răcească, timp în care ne ocupăm de crema de vanilie pentru cremșnit.
Preparare crema de vanilie pentru 1kg de cremă
- Punem la foc mediu cei 2 litri de lapte de vacă. E indicat să folosim o oală cu baza groasă, pentru ca laptele și ulterior crema să nu se prindă de ea.
- Într-un bol de sticlă, porțelan sau metal (să nu fie plastic) adăugăm următoarele ingrediente: ouăle, făina, zahărul tos și vanilia.
Ouăle trebuie scoase în prealabil de la frigider pentru a fi la temperatura camerei.
- Amestecăm toate ingredientele cu un tel până se incorporează bine toată făină, să nu existe cocoloașe. Putem adăuga câteva linguri de lapte din oala de pe foc pentru a ajuta la omogenizarea amestecului.
- Cât laptele e încă călduț și nu a dat în clocot luăm din el cu un polonic și îl punem peste amestecul de ouă și făină și amestecăm cu telul de fiecare dată când punem laptele pestea amestecul de ouă și făină.
Ideea este să evitam ca ouăle să fiarbă rapid, să nu se coaguleze și să obținem o "omletă" fiartă în loc de o cremă fină.
- Punem iar un polonic de lapte peste amestecul de ouă cu făină din bol și amestecăm continuu cu telul. Și tot așa până ce vom consuma cel puțin jumătate din cantitatea de lapte din oală de pe foc, după care punem amestecul din bol peste laptele rămas pe foc și vom continua acolo (în oală) să amestecăm cu telul pentru a evita ca să se prindă de baza oalei.
- Lăsăm pe foc până se îngroașă crema/dă într-un ușor clocot (să vedem câteva bule) - se crează mici bule de aer la suprafață, nu e necesar să fie o fierbere în toată regula.
Atenție, dacă a dat în clocot nu mai lăsați crema mai mult de 1 minut pe foc, stingeți focul, pentru că riscați să vi se taie crema dacă lăsați crema pe foc mult timp.
- Dăm la o parte crema de pe foc și o lăsăm pentru 10-15min să se mai răcească, dar să fie încă caldă, ca să punem bucata de unt. Practic dupa 15min punem untul și-l incorporăm în cremă cu ajutorul unei linguri. Untul va mări cremozitatea amestecului, vom obține o cremă mai fină.
- Lăsăm crema la răcit pentru cel puțin 30min, după care o putem introduce la frigider să se răcească sau i lăsăm mai mult timp până este la temperatura camerei.
- Imediat ce crema s-a răcit, ne ocupăm de asamblarea prăjiturei cremșnit.
- Scoatem hârtia de copt și foile sau bucățile tăiate în formă pătrată, partea de sus a prăjiturii.
Punem crema peste foile de la baza tăvii.
- Adăugăm bucățile de foi/foietaj deasupra cremei și ornăm totul cu zahăr pudră.
- Dăm tava cu cremșnit la frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte, după care putem servi prăjitura.
Este foarte gustoasă și răcoroasă.