De obicei coliva tradițională se face la diverse pomeniri, atunci când cineva pleacă dintre noi.
Ustensile necesare
oală
aragaz
mașină pentru măcinat nuci
lingură de lemn
Ingrediente
0/
11
ingrediente
1kg arpacaș
3,5l apă
700-800g zahăr
1 linguriță sare
coaja de la 2 lămâi
3-4 pachete vanilie sau baton vanilie
esență rom
400g nucă măcinată
stafide (opțional)
biscuiți măcinați sau nucă de cocos pentru decorarea colivei
bomboane sau cacao pentru decorare
Preparare
0/
11 pași
Se alege arpacașul, se spală bine și se pune 10 ore în apă rece, într-un vas. Se lasă la umflat.
Într-o oală se pun 3,5l apă la fiert.
Când apa începe să fiarbă, se adaugă arpacașul.
Se lasă la foc mic până se înmoaie bobul de arpacaș. Se amestecă când și când pentru a nu se lipi de fundul oalei.
Apoi se adaugă zahărul, 1 linguriță cu vârf de sare și vanilia.
Se amestecă totul și se introduce oala în cuptorul încins (150-160 grade) și se lasă alte 30-40 minute.
Se oprește cuptorul, se scoate oala și se acoperă cu capac.
Se lasă arpacașul să se răcească, dar pentru a evita formarea crustei deasupra, se amestecă ușor de 3-4 ori la fiecare 15 minute.
După ce arpacașul s-a răcit, se adaugă mirodeniile și se amestecă iar.
Se așează pe un platou și se tapetează cu biscuiții măcinați sau nucă de cocos.
Se ornează cu bomboane sau cu ajutorul unui șablon se face o cruce cu cacao.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.