Sunt multe reţete de chec/pandișpan în mediul online, dar merită încercată şi aceasta, pentru că rezultatul este uluitor: un pandișpan pufos și gustos.
Ustensile necesare
Notă ustensile*
Trebuie 2 tăvi speciale pentru chec.
mixer
tavă chec
cuțit
tocător de lemn
Ingrediente
0/
8
ingrediente
8 ouă
16 linguri de zahăr (320g) pudră
375g făină amestecată cu 1 pachețel praf de copt
8 linguri (75ml) apă
8 linguri (35ml) ulei
2 pacheţele zahăr vanilat Bourbon (sau extract vanilie naturală sau păstaie de vanilie)
2 linguri cacao
3g-5g sare
Notă ingrediente*
Cantitatea de ingrediente este pentru două checuri.
Preparare
0/
12 pași
Scoateți ouăle din frigider cu jumătate de oră înainte pentru a le folosi la temperatura camerei.
Se separă gălbenușurile de albușuri.
Se freacă gălbenușurile cu 8 linguri (160g) de zahăr și zahărul vanilat până devin spumă.
Se adaugă făina, apa cu uleiul și se amestecă bine cu ajutorul mixerului. În caz că amestecul e prea solid și e greu de mixat cu mixerul, adăugați 1-3 linguri din albușurile bătute spumă de mai jos și continuați să mixați. ATENȚIE! sE folosesc doar câteva linguri de albuș, nu toată cantitatea o mixați cu mixerul. Vedeți punctul 6 de mai jos.
Separat, în alt vas sau bol, albușurile se bat spumă cu un praf de sare. După ce albușurile devin spumă, se incorporează celelalte 8 linguri (160g) de zahăr, mixând în continuare. Rezultatul este asemănător amestecului folosit la celebra bezea, un albuș de consistență relativ solidă, care nu cade de pe lingură.
Se incorporează ușor albușurile în amestecul de gălbenușuri folosind o lingură.
Se iau 10 linguri din compoziția rezultată și se amestecă cu cacao.
Se ung cu ulei două tăvi de chec și se tapetează cu făină.
Se toarnă compoziția de chec în cele două tăvi, în mod egal, apoi se pune pe mijlocul acesteia cealaltă compoziție, cea cu conținut de cacao.
Se încinge cuptorul la 180 de grade, după care se introduc tăvile în cuptor, în partea inferioară a cuptorului (să nu fie pe treapta din mijloc, ci sub ea). Lăsăm temperatura în jur de 170 grade, pe modul încălzire inferioară și superioară pentru 60 minute sau tot la 170 grade pe modul convecție (cu ventilatia cuptorului pornită) pentru 30-40 minute.
Se încearcă cu un pai sau scobitoare când vedem ca e gata. Paiul practic trebuie să fie uscat în momentul când îl scoatem din chec, fără urme de cocă/aluat pe el.
Se scot tăvile cu pandișpanul din cuptor și se desprind de pe marginile tăvilor cu ajutorul unui cuțit și se așează pe un fund de lemn.
Recomandări
Respectând rețeta checul ar trebui să iasă pufos și gustos.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.