- 4 linguri ulei
- 80g (4 linguri) făină
- 300ml lapte
- 4 ouă
Ingrediente crema de brânză
- 250g urdă sau brânză de vaci proaspătă *
- 80g unt
- 1 legatură mărar
- sare
Notă ingrediente*
*Puteți folosi urdă ca și bază pentru cremă, dar dacă doriți ușor acrișoară înlocuiți urda cu brânza dulce de vaci.
- Se căleşte făina în uleiul pus într-o cratiţă.
- Se adaugă laptele în 4 reprize şi se amestecă bine pănă se obţine o cremă omogenă.
- Se ţine pe foc până clocoteşte.
- Se lasă să se răcească şi apoi se adaugă gălbenuşurile şi se amestecă bine.
- Se bat albuşurile spuma cu un praf de sare şi se incorporează cu o lingură în compoziţie.
- Se pune hârtie de copt pe o tavă 25/30cm şi se toarnă compoziţia.
- Compoziţia se întinde uniform în tavă cu ajutorul unei linguri.
- Se încălzeşte cuptorul la 180 grade şi se bagă tava pentru 25 minute la 180 grade fără ventilație. Puteți folosi spre final și ventilația pentru 5-10min, dar să nu facă coajă deasupra.
- Se scoate din cuptor blatul şi se rulează cald cu tot cu hârtie.
- Când s-a răcit, se pune blatul pe o planșetă de lemn și se scoate hârtia de copt.
- Întoarcem foaia pe partea interioară pe care am rulat-o.
- Se întinde crema de brânză și unt (vezi mai jos preparea ei) peste blat.
- Se rulează, de această dată fără hârtie.
- Se pune în hârtia de copt pentru a o proteja la exterior și se introduce la frigider pentru minim 3 ore pentru ca crema să se întărească. O puteți lăsa peste noapte.
- Se scoate din frigider și se taie când se doreşte a fi servită.
Preparare crema de brânză
- Se pregătește mărarul. Se toacă mărarul pe o planșetă de lemn.
Punem într-un bol toate ingredientele, inclusiv sarea și le amestecăm bine până obținem o pastă groasă, relativ grunjoasă.
Notă: în loc de urdă se poate folosi și brânză de vaci proaspătă, dar să fie bine scursă de zer.