Pe data de 9 martie creștinii ortodocși sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Cu ocazia aceasta se fac mucenici sau sfințișori, cum mai sunt numiți în Moldova și care se fac din aluat de cozonac, dacă această sărbătoare este în afara postului sau cu aluat de pâine, fără lactate, atunci când 9 martie pică în cadrul postului. În această rețetă voi descrie rețeta cu ingrediente de post.
Mucenicii moldovenești au cifra 8, simbolul stilizat al formei umane și se fac din aluat normal de pâine, se coc bine la cuptor și la final se dau prin sirop, zahăr cu nucă și coajă de lămâie. Mai jos sunt detaliile rețetei mucenicilor moldovenești de post.
Varianta rețetei mucenicilor varianta clasică, în care se folosesc lactate, o puteți găsi la mucenici moldovenești cu aluat de cozonac.
Ingrediente aluat mucenici de post
- 1kg făină
- 50g drojdie proaspătă
- 1 linguriță sare
- 500ml apă călduță
- 150ml ulei
- 50g (3 linguri) zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat (vanilie Bourbon)
- coaja de la 1-2 lămâi
Ingrediente sirop pentru mucenici de post
- 500ml apă
- 2 plicuri zahăr vanilat (vanilie Bourbon)
- 80g (5 linguri) zahăr
- 50ml de rom natural (nu esență)
- coaja de la o lămâie
Ingrediente asamblare mucenici
- 200g nucă
- 5 linguri miere de albine amestecată cu puțină apă călduță
Preparare mucenici de post
- Cernem făina într-un vas mai mare.
- Pe foc se pune un ibric cu puțină apă în care se dizolvă drojdia, sarea și 3 linguri de zahăr.
Apa trebuie să fie călduță, nu trebuie să dea în clocot. Luați imediat ibricul de pe foc după ce s-a încălzit.
- Se amestecă făina cu drojdia. Practic se adaugă apa/amestecul din ibric până se obține un aluat vâscos.
- Acest aluat se frământă 15 minute și se lasă la crescut 40 minute până la o oră.
- După ce aluatul a crescut, începem să facem mucenicii sau opturile, pe care îi așezăm în tava de copt
- Preîncălzim cuptorul la 180 grade și introducem tava cu mucenici, lăsându-i la copt pentru aproximativ 20 minute.
- După ce s-au copt îi scoatem din cuptor și se lasă să se răcească.
Preparare sirop pentru mucenici de post
- Pentru sirop, punem apa, zahărul, romul și zahărul vanilat într-un ibric, pe plită, să fiarbă.
- Când zahărul s-a topit și siropul a fiert, luăm ibricul de pe foc.
Preparare mucenici moldovenești de post - asamblarea finală
- Se ia cate un mucenic și se scufundă în sirop, după care îl așezăm pe o tavă sau platou.
- Se unge fiecare mucenic/sfințișor cu mierea amestecată cu puțină apă caldă, folosindu-ne de o pensulă. Depinde de voi cât de dulce doriți să fie, astfel că puteți folosi mai multă sau mai puțină miere de albine.
- Se presară deasupra mucenicului nucă măcinată. Dacă nu aveți nucă măcinată, puteți măcina miezul de nucă cu ajutorul mașinii de măcinat nucă.