Pasca cu smântână este o rețetă tradițională românească și aș putea spune că este mai gustoasă decât pasca cu brânză, având o textură asemănătoare cu cheesecake-ul.
2 plicuri zahăr vanilat (de preferat zahăr vanilat cu baton de vanilie)
unt pentru uns cratiţa de 2-3 kg
Preparare
0/
9 pași
Se separă gălbenușurile de albușuri.
Se amestecă smântâna cu gălbenușurile, făina și zahărul vanilat/vanilie. Dacă folosiți păstaie de vanilie în loc de zahăr vanilat, atunci scoateți semințele din ea și o adăugați peste zahăr, ca în video.
Se bat albușurile spumă cu un praf de sare folosind mixerul (sau telul), iar la final se adaugă zahărul și îl incorporăm în albușuri, folosind același mixer.
Spuma de albuș se amestecă și se incorporează ușor cu ajutorul unei linguri în compoziția de smântână și gălbenuș.
Se întinde o foaie din aluatul de cozonac, se pune în cratița sau forma unsă cu unt prinzând foaia de marginile formei. Sau puteți tapeta forma cu hârtie de copt. Ideal este să aveți la dispoziție o formă sau cratiță întinsă, pe rotund, pe care o puteți folosi în cuptor.
ATENȚIE! La pasul de mai sus, aveți grijă să fie prinsă bine foaia de aluat cam 2-3 cm înălțime pe marginea formei, pentru a evita scurgerea umpluturii pe sub foaie.
Se toarnă compoziția de smântână și albuș peste foaie și se bagă în cuptorul încins la 150 grade timp de 50 minute. Se încearcă pasca după 40 minute cu un pai. Dacă e coaptă, stingem cuptorul, în caz contrar o mai lăsăm 5-10min și o verificăm din nou .
Se lasă să se răcească și se pune ușor pe un platou rotund.
Pasca cu smântână se servește rece și se poate păstra la frigider pentru aproximativ o săptămână.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.