Cozonaci

15
ingrediente
>9
porții

Despre Cozonaci

Cantitățile la ingrediente sunt pentru 4 cozonaci.

Ustensile necesare

Notă ustensile*
Se folosește un vas mare sau un lighean pentru frământat aluatul.

Ingrediente aluat (4 cozonaci)

0 / 10 ingrediente
  • 2kg făină
  • 600g zahăr
  • 100g unt
  • 2 linguriţe sare
  • 150g ulei
  • 0,5l lapte
  • 10 ouă
  • 3 plicuri zahăr vanilat (sau semintele de la o păstaie de vanilie)
  • 100g drojdie proaspătă
  • coajă de lămâie

Ingrediente umplutură

0 / 5 ingrediente
  • 0,5kg nucă
  • 2-3 linguri cacao
  • 6 albuşuri
  • 10 linguri zahăr
  • rahat şi/sau stafide (opțional)

Preparare aluat

0 / 19 pași
  1. Se cerne făina într-un vas mare, în care facem și cozonacul.
  2. Separat, într-un ibric, pe plită, la foc mic, se dizolvă drojdia proaspătă, 2 linguri de zahăr în puțin lapte. Laptele și în final amestecul rezultat trebuie să fie călduț, nu fierbinte.
  3. În vasul în care avem făina, facem o copcă în mijlocul făinii. Se toarnă amestecul din ibric, de la pasul 2 în această copcă și se amestecă cu puțină făină dimprejur.
  4. Separat, se iau 10 ouă și separăm gălbenușurile de albușuri. Dar într-un bol vom avea 10 gălbenușuri, însă în în alt vas vom avea 4 albușuri și în cel de al treilea vas alte 6 albușuri.
  5. Se bat 10 gălbenușuri cu telul sau mixerul și în alt vas 4 albușuri cu zahărul și mirodeniile.
  6. După ce crește plămanda, se adaugă gălbenușurile și cele 4 albușuri bătute spumă.
  7. Se incorporează toată făina, adăugându-se treptat lapte călduț, până ce se obține un aluat nici prea tare, nici prea moale.
  8. Aluatul obținut se frământă, adăugând treptat untul și uleiul.
  9. Aluatul se va frământa încontinuu, timp de 30min, până ce vor aparea acele bule de aer denumite bășici.
  10. Se lasă la dospit, să crească, aproximativ o oră.
  11. După ce aluatul a crescut, se împarte în patru.
  12. Se întinde fiecare bucată de aluat pe o planșetă de lemn, cu ajutorul sucitorului.
  13. Se unge fiecare bucată de aluat, din cele 4 bucăți, cu un sfert din cantitatea de umplutură obținută mai jos, la preparea umplutură.
  14. Se rulează fiecare bucată de aluat.
  15. Astfel rulată, se pune în forma de cozonac, care a fost unsă în prealabil cu puțin unt.
  16. După ce am pus în forme de cozonac toate cele 4 bucăti, le mai lăsăm la dospit încă o oră.
  17. Înainte de a pune cozonacii în cuptor, încingem cuptorul la 180 grade.
  18. Se bate un ou și se ung cozonacii cu ou, cu ajutorul unei pensule.
  19. Se introduc cozonacii în cuptor încins. Lăsăm la foc potrivit sau 150 grade, primele 15 minute, după care alte 30 minute la foc mare sau 180 grade.

Preparare umplutură

0 / 4 pași
  1. Se bat cele 6 albușuri rămase de la pasul 4 de mai sus, cu zahărul.
  2. Se macină nucă folosind mașina de măcinat nucă.
  3. Se amestecă spuma de la pasul 1 cu nuca măcinată și cu cacao.
  4. Astfel am obținut umplutura pe care o adăugam în aluat, începând cu pasul 13 de la preparea aluatului, de mai sus.
Ingrediente:
Metode de gătit folosite:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile sunt verificate conform politicii de confidențialitate.