1/2 legatură de mărar proaspăt/uscat SAU pătrunjel
2-3 frunze de dafin
piper
sare
Preparare
0/
17 pași
Fasolea se alege şi se spală, dupa care se tine pentru 8-12 ore in apa la umflat. E bine sa alegeti o fasole cu bobul mai mare pentru ca la final iahnia sa aibe un aspect mai estetic.
Dupa ce fasolea s-a umflat se trece efectiv la prepararea iahniei.
Fasolea se pune pe foc pana fierbe si dupa 10 minute de la primul clocot se arunca prima apa. Se procedeaza la fel si cu a doua apa si la a 3-a apa puteti folosi fasolea cu zeama/apa.
Se pregatesc ingredientele: ceapa se taie marunt, morcovul se taie cubulete si mararul se toaca, toate pe un tocător, cu ajutorul unui cuțit.
Incercati fasolea daca e aproape moale (in proportie de 90%). Cel putin o ora trebuie sa fiarba fasolea ca sa fie bine facuta.
Daca fasolea s-a fiert aproape de tot, adaugati morcovul in oala si lasati sa fiarba in continuare la foc potrivit.
Separat se pregateste sosul pentru fasole. Se pune o tigaie pe foc si se toarna uleiul in ea.
Se stinge uleiul cu sarea.
Se adauga ceapa si se caleste.
Se adauga piperul peste ceapa.
Se amesteca toate ingredintele.
Cand ceapa s-a rumenit (aveti grija sa nu se arda) se adauga bulionul peste ea.
Se amesteca din nou toate ingredientele din tigaie cu ajutorul unei linguri din lemn.
Dupa aprox. 5 minute turnati sosul din tigaie peste fasolea care fierbe si amestecati.
Se adauga frunzele de dafin.
Si spre final, cand fasolea este fiarta bine, adaugati mararul si opriti focul. Acoperiti oala cu capacul.
Fasolea se poate decora cu marar sau patrunjel verde si se poate servi cu o salata de varza proaspata sau muraturi.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.