/ 5. vot(uri)
Niciun vot
Rețeta de bezele simple din zahăr brut este o rețetă veche de bezele, dar reinventată, pentru că de obicei la această rețetă se folosește zahăr rafinat (zahăr tos). Știu că multora dintre noi ne plac bezelele și am vrut să văd cum functionează și o varianta mai sănătoasă de bezea, folosind zahăr brut din trestie de zahăr și albuș din ouă organice, adică ouă provenite de la fermă de găini hrănite cu furaje certificate ecologic.
Termenul de bezea provine din francezul baiser, care înseamnă a săruta sau ca și substantiv sărut/pupic. De aceea s-a și folosit termenul la noi de a trimite bezele (echivalent cu a trimite pupici). Însă preparatul culinar în sine, adică bezeaua nu a fost inventată în Franța, ci foarte posibil că el a apărut pentru prima dată în Elveția. Nu sunt date clare în această privință, știm totuși că bezele (în engleză și în franceză există termenul meringue pentru bezea și nu are legătură cu baiser) sunt specifice și sunt preparate în anumite țări precum Elveția, Franța, Italia, Polonia, România etc, cam toate rețetele având la bază albușul de ou mixat, zahărul și un ingredient acid de genul cum ar fi lămâie, oțet sau crema de tartar (bitartrat de potasiu).
Dacă doriți să obțineti două tăvi de bezele, aveti nevoie de aproximativ 100-120g albuș, adică albușul de la 3 sau 4 ouă. Cantitatea de zahăr folosită trebuie să fie dublă față de cea de albuș, de aceea e bine să cântărim albușul.