âAceastă prăjitură cu mere, de post este super delicioasă și ușor de preparat. Aluatul de post rezultat, este unul fraged și relativ ușor de preparat. Vă recomand și vouă această prăjitură. Nu vă trebuie decât câteva ingrediente principale printre care jumătate de kg de făină și 1,5kg de mere. Puteți să folosiți rețeta pentru aluatul din această rețetă și pentru o tartă cu mere, de post. Procedeul e oarecum similar, doar ca forma diferă.
Această rețetă nu conține ouă sau lactate, fiind potrivită celor alergici la lactoză.
Ingrediente pentru 2 foi, aluat prăjitură cu mere
- 500g făină albă
- 100g zahăr
- vanilie sau zahăr vanilat (cu vanilie Bourbon)
- plic amoniu/amoniac (pentru 500g făină - un vârf de linguriță) stins cu puțină zeamă de lămâie sau oțet
- 100ml apă
- rom natural (opțional)
- 80ml ulei
- sare - un vârf de linguriță de sare
Ingrediente compoziție prăjitură cu mere
- 1kg mere
- 4 linguri zahăr brun
- 1 lingură praf scorțișoară
Preparare foi de casă de post pentru prăjitura de mere
- Se cerne făina într-un vas mai mare, în care putem frământa aluatul.
- Se face un cuib în mijlocul făinii în care punem conținutul de la un pliculeț cu amoniu și îl stingem cu o lingură de zeamă de lămâie.
- Apa cu zahărul, vanilia (sau zahărul vanilat), rom (opțional) și sarea se pun pe foc într-un ibric care se ține la foc mediu până se topește tot zahărul. După ce am topit zahărul în apă, se închide focul și adăugăm și uleiul în amestec.
- Punem amestecul (cald) de mai sus peste făină și începem să amestecăm totul.
- Frământăm bine tot amestecul cu mâna, până obținem un aluat destul de văscos. El este fărâmicios din caua uleiului și se va lucra puțin mai greu, față de un aluatul cu apă și drojdie, dar cu siguranță din cauza aceasta va rezulta un aluat super fraged.
- Tăiem aluatul în două părți egale. Luăm fiecare bucată și o întindem pe o planșetă de lemn, cu ajutorul unui sucitor.
- Punem o hârtia de copt peste aluatul de pe planșetă, luăm tava și o întoarcem invers, punând-o cu fundul peste hârtia de copt și foaia de plăcintă. Întoarcem ansamblu (planșetă, foaie de prăjitură, hârtie și tavă) la 180 de grade pentru a avea tava prima, pe masa de lucru. Procedăm la fel și cu cealaltă bucată de aluat/foaie.
- Punem tăvile (întoarse invers) cu cele două foi la copt, în cuptorul preîncălzit, la 180 grade, pentru 15 minute.
- Când foile sunt gata, le scoatem din cuptor și le lăsăm să se răcească, timp în care ne ocupăm de compoziția de mere.
Preparare compoziție prăjitura de mere cu foi de casă
- Spălăm merele, le curățăm de coajă și le dăm prin răzătoarea mare.
- Adăugăm 4 linguri de zahăr brun și amestecăm bine merele rase.
- Lăsăm merele pentru 5 minute și dacă lasă multă zeamă, le stoarcem.
- Mai adăugăm la amestecul de mere un plic de zahăr vanilat și o lingură de scorțișoară. Amestecăm bine tot amestecul cu ajutorul unei linguri.
- Punem merele rase într-o tigaie cu suprafața mai mare pe plită, la foc mediu.
- Le putem lăsa pe plită și le călim sau le putem coace la cuptor. Eu le-am lasat 5 minute pe plită si 25 minute în cuptorul încins la 180 grade.
Preparare finală: asamblare prăjitura de mere
- Punem una din foi într-o tavă, în pozitie normală de data aceasta.
- Adăugăm merele călite (amestecul poate fi cald, dar nu fierbinte) peste foaie și întindem amestecul pe toată suprafața foii.
- Punem peste mere și cealaltă foaie rămasă, iar pe deasupra ceva greutăți mai mici (gen planșete de lemn, ca în poză).
- Prăjitura de mere este asamblată și o punem într-un loc răcoros pentru cel puțin 3-4 ore.
- La final putem pudra prăjitura cu mere cu zahăr pudră si o tăiem în pătrate. În poză puteți observa cum se vede prăjitura în secțiune și cât de fragede sunt foile, care se sfărâmă foarte ușor. Poftă bună!