1kg faină albă (eu însă am folosit un mix de aprox. 800g făină albă şi 200g făină integrală)
1 ceașcă zahăr
50g unt topit
3 ouă mari bătute bine
2 căni de lapte
25g (1 cub) drojdie proaspătă
seminţele de la un sfert de baton de vanilie
Ingrediente umplutură
0/
4
ingrediente
300g unt
200g zahăr
seminţele de la un baton de vanilie
150g-200g nucă (măcinată)
Preparare aluat
0/
19 pași
Se face un aluat asemănător celui pentru cozonac.
Se cerne făina într-un vas sau lighean mai mare.
Se dizolvă la foc mic un cub de drojdie proaspătă într-o cană mare de lapte.
Se pun peste făina cernută următoarele ingrediente: laptele cu drojdia dizolvată, o ceașcă de zahăr, un praf de sare și 3 ouă mari bătute bine cu telul.
Se amestecă și se frământă bine toate ingredientele. Se pot frământa și într-o mașină de făcut pâine.
Aluatul trebuie să fie vârtos.
La final se lasă aluatul să crească, pentru aproximativ o oră.
După o oră, se pregătește o planșetă de lemn, se presară puțină făină pe planșetă.
Se ia jumătate din aluat și cu ajutorul unui sucitor se întinde pe planșetă, până ce ajunge la o grosime de aproximativ 0,5cm.
După ce ați întins aluatul, folosiți jumătate din umplutura obținută mai jos și întindeți-o pe toată suprafața foii.
Măcinați nuca la mașina de măcinat nuci, în caz că nu o aveți deja măcinată. Presărați un strat subțire de nucă măcinată peste crema de pe foaie. Dacă doriți, puteți să puneți doar pe o latură a foii, latura mai mare, un strat subțire de gem mai gros. Gemul să fie de caise sau eventual de vișine. În caz ca e de vișine, puneți doar fructele/vișinele din dulceață, pentru ca lichidul va curge în tavă.
Începeți să rulați foaia începănd cu latura mai mare a foii (în caz că foaia este dreptunghiulară și nu pătrată) sau partea cu gem (dacă ați folosit gem).
Continuati să rulați până la capăt, ca să obțineți forma unei rulade.
Tăiați rulada cu un cuțit în felii de aproximativ 3cm.
Tapetați o tavă cu puțină făină sau folosiți hârtie de copt.
Așezați toate feliile (rulourile) tăiate la punctul 14 una langă alta, lăsând 1-2cm loc între ele.
Fiecare rulou astfel așezat, pe care îl denumim cuib de viespe, se poate unge cu puțin ulei sau se poate da prin nucă, înainte de a-l așeza în tavă. Motivul? Va fi mai ușor să le desprindem unul de altul, după ce s-au copt.
Încălziți cuptorul la 180 grade și după ce s-a încins, bagați tava la cuptor pentru 30 minute (lăsând la temperatura de 180 grade).
La final, cănd rulourile s-au copt, putem vărsa o cană de lapte peste toate rulourile.
Preparare umplutură
0/
3 pași
Untul se lasă în prealabil 30min la temperatura camerei, pentru a ne ușura munca cu el.
Într-un bol se mixează zahărul cu unul, cu ajutorul unui mixer sau tel.
Se adaugă semințele de la o păstaie de vanilie și se mixează iar până ce se topește tot zahărul.
Recomandări
Se pot servi ca atare sau împreună cu o cană de lapte la micul dejun.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.