7-8 litrii de apă plată/minerală pentru un borcan de 8 litri.
750g miere de albine (preferabil de salcâm)
un vârf de drojdie de bere (opţional) sau mai bine 10 boabe de orez
Preparare
0/
9 pași
Se pun 5 flori mari de soc pe fundul borcanului.
Se stoarce zeama de la 3 lămâi şi se toarnă peste flori. Se pun şi câteva felii tăiate de lămâie dacă se doreşte.
Se umple borcanul cu apă.
Opţional, dacă se doreşte socată mai acidulată decât acidul dat de fermentarea naturală, atunci se pune puţină drojdie.
Se toarnă mierea de albine în borcan şi se amestecă până se dizolvă mierea, folosind o lingură de lemn, cu coada lungă, pentru a putea amesteca în borcanul mare.
Se pune o farfurioară deasupra borcanului şi se lasă la fermentat 3-4 zile. Puteţi lasa borcanul mai la soare pentru a grăbi fermentaţia.
Zilnic amestecaţi cu lingura de lemn de 2-3 ori.
După 4 zile se gustă socata şi dacă e facută, atunci se strecoară printr-o sită fină sau tifon si se toarna în sticle de 1-2l.
Sticlele cu socată proaspătă se ţin la rece, la frigider.
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.