Această focaccia are pe deasupra jumatati de rosii cherry, usturoi, frunze de rozmarin, însă se poate folosi orice altă combinație de ingrediente. Puteți folosi măsline și/sau frunze de busuioc sau bucăți de ciupercietc.
Ingrediente aluat pentru focaccia cu drojdie
0/
6
ingrediente
500g făină tip 650 (intermediară)
25g drojdie proaspătă sau 7g uscată
1 linguriță cu zahăr brut (opțional pentru a grăbi dospirea)
300ml apă călduță
50ml ulei de măsline extravirgin
20g sare (notă: nu se pune la început)
Ingrediente pentru ornarea focacciei
0/
3
ingrediente
2 căței usturoi
8 roșii cherry
2 crenguțe de rozmarin sau busuioc (proaspăt sau uscat)
Preparare
0/
15 pași
Se pune într-un bol înalt sau vas/oală drojdia cu zaharul (optional) și apa și se amestecă cu o lingură totul, până drojdia și cu zahărul se dizolvă.
Se lasă 5-10min amestecul pentru ca drojdia să se activeze.
Se adaugă făina și se amestecă bine cu lingura.
Se adaugă și uleiul de măsline și iar amestecăm cu lingura sau putem trece deja la folosirea mâinii. Se va lipi aluatul de mână, de aceea e recomandat să umezim mâna cu apîă(sub chiuvetă de ex.) de fiecare dată când vrem să umblă cu acest aluat foarte hidratat. Hidratarea lui e foarte mare, fiindcă procentul de apă în fănă e mare, asta va face un aluat gustos cu bule multe la final.
Adăugăm și sarea la final. Dacă aveți răbdare și timp, puteți să lasați 20min aluatul să se odhinească, înainte de a adăuga sarea. Îi va da ulterior forță mai mult aluatului pentru a crește viguros și cu multe bule a interior. Știm că sarea nu e un amic bun cu drojdia. Autoliza se numește acest proces, înainte de a pune sarea.
Lăsăm 15min să se odhinească aluatul în bol.
Începem procesul de împăturire. Stretch & fold se numește în engleza și puteți găsi multe materiale de cum se face el . Cum e acest video https://www.youtube.com/watch?v=1DEKlBYimlQ
Facem aceasta împăturire la fiecare 20min, de 3-4 ori, nu mai mult, dar totuși să observăm în final multe bule deasupra aluatului. Atunci e clar ca împăturirile au avut efect. Aceste împăturiri înlocuiesc frământarea. Oricum frământarea nici nu e recomandată pentru aluaturile care au o hidratare mai mare de 70% (adica 700g apă, la 1000g făină).
După ce am terminat cu împăturirile și deja volumul aluatului e dublu și cu bule, trecem la următorul pas.
Nu mai umblăm în aluatul deja dospit.
Pregătim tava în care se va coace focaccia. Punem o hârtide copt pe care o ungem cu ulei de măsline sau o stropim cu ulei de măsline.
Aruncăm aluatul din bol în tavă și întindem de colturile aluatului pentru a cuprinde întreaga suprafață a tăvii.
Puteți vedea aici pașii de la focaccia cu maia (fără drojdie), de la pasul 6 sunt aceeași, doar timpii de așteptare diferă la varianta cu maia (mult mai lungi): https://reteteculinarebio.ro/mancaruri/retete-cu-maia-naturala/focaccia-cu-maia-naturala-fara-framantare
Mai lăsăm aluatul la crescut pentru 30min și în tavă.
Stropim cu ulei de măsline aluatul și facem găuri în el cu degele umezite cu apă, ca sa nu se lipească.
Introducem roșii cherry, rozmarin, usturoi sau ce alte ingrediente avem (măsline etc) în lăcașurile create anterior.
Preîncălzim cuptorul la 220 grade celsius, fără ventilație, pentru 10min.
Introducem tava la cuptor pe treapta din mijloc, pentru 30min, lăsând temperatura tot la 220grade și fără ventilație.
Deasupra trebuie să arate crocantă, iar ea trebuie să se desprindă ușor de pe hârtia de copt. Așa știm că e coaptă corespunzător. Dacă nu, o mai punem pentru 10min.
Poftă bună!
Valori nutriționale/1 porție:
Calorii84642%
Carbohidrați133g48%
Grăsimi30g38%
Saturate17g85%
Proteine4,6g9%
Colesterol78mg26%
Fibre7,2g26%
Sodiu79mg3%
Zahăr48g-%
Notă *
Procentele % de mai sus arată care este cantitatea a unui nutrient dintr-o porție contribuie la dieta ta zilnică. De ex. 2000 de calorii sunt necesare unei persoane zilnic.