Frișca poate fi preparată cu diverse tipuri de zahăr, dar ne vom axa doar pe cele două grupe principale de zahăr:
- zahăr rafinat
- zahăr brut nerafinat
Intenția noastră fiind folosirea ingredientelor cât mai naturale, de preferat bio sau certificate ecologic, atunci vom face rețeta de frișcă, folosind ca ingredient principal zahărul brut nerafinat. ATENȚIE! Zahărul brut nerafinat nu înseamna neapărat zahăr brun, pentru că zahărul brun poate fi similar ca și compoziție cu zahărul alb rafinat, doar că în zahărul alb rafinat se mai adaugă diverse cantități de melasă (pentru culoare și aromă), aceasta dându-i și culoarea brună de la final. În concluzie doar culoarea este similară între zahărul brun și zahărul brut nerafinat.
Zahărul rafinat își pierde nutrienții în urma procesului de rafinare, pe când zahărul brut conține nutrienți. După cum spune și numele de zahăr brut nerafinat, cantitatea de nutrienți de nutrienți din el este cea din planta din care a fost obținut.
Mai jos aveți rețeta de frișcă de casă cu zahăr brut nerafinat, pe care puțini o abordează atunci când e vorba de prăjituri, în care se folosește și frișca.
- 500g smântână dulce, 30% grăsime (de preferat proaspătă) *
- vanilie (semințele de la o păstaie de vanilie sau pudră de vanilie sau zahăr vanilat cu Bourbon)
- 50g zahăr brut nerafinat pudră **
Notă ingrediente*
* Smântâna dulce este o smântână lichidă pe care o găsiți de regulă în comerț la raionul de lactate UHT. Însă nu recomand varianta UHT a smântânii, ci cea cu termen de valabilitate redus, pe care o puteți găsi la comercianți locali de lactate. Se poate folosi chiar și smântâna din piață, de la țărani, dar să fie proaspătă, să nu fie trecută de pragul de fermentare, când deja își schimbă gustul și devine acrișoară.
** Folosim doar zahăr pudră, nu simplu, pentru că cel simplu conține mai multă apă în el.
- Bolul pe care îl vom utiliza la mixarea smântânii îl punem la rece, în frigider pentru 30min sau congelator pentru 5min. La fel și smântâna, ea trebuie să stea la rece în prealabil. Astfel smântâna se va bate mai ușor, mai rapid. Oricum nu folosiți smântâna la temperatura camerei, pentru că există riscul să se taie atunci când o bateți cu mixerul.
- Dacă nu găsiți în comerț pudră din zahăr brut nerafinat, puteți foarte ușor să obțineți pudra de zahăr acasă la voi: zahărul brut nerafinat se pune în râșnița electrică de cafea sau poate aveți mașină de măcinat nucă și zahăr manuală. Oricare din cele două variante e foarte bună.
- Scoatem bolul și cu smântâna de la rece. Punem smântâna în bol și începem să o batem cu mixerul, la viteză mică.
- După 1-2 minute, când observăm că smântâna începe să se îngroașe, mărim viteza, să fie o viteză medie.
- Înainte de a se forma frișca și smântâna noastră are o consistență relativ groasă și prezintă rigiditate (când ridicați mixerul, pe mixer se formează acei țurțuri de frișcă), adăugăm zahărul pudră și vanilia naturală. Mixăm din nou, la viteză mare, până când obținem frișca. ATENȚIE! E momentul să vă opriți când frișca e gata și consistența e mulțumitoare, are o grosime bună, pentru că dacă continuați să o bateți, frișca se va transforma în unt și practic va începe să iasă zerul din ea.
- Frișca e gata. Dacă aveți nevoie să ornați cu ea, atunci e bine să îi puneți întăritor, dar nu întăritor clasic, din acela artificial. Există o gelatină naturală în comerț. Puteți adăuga 2-3 linguri de gelatină la 500g de frișcă. Iar pentru a stabiliza frișca, mai puteți adăuga câteva picături de zeama de lămâie la final.