Această prăjitură delicioasă cu brânză trebuie coaptă într-o tavă înaltă. Eu am folosit o tavă cu o suprafață de 28 X 36cm.
Prăjitura cu brânză poate fi făcută cu orice tip de brânză mai uscată, fără zer. Puteți folosi foarte bine ricotta, care este un gen de urdă italiană sau brânză de vaci scursă sau urdă de vaci sau urdă de capră.
Crema de brânză va avea la bază și deasupra ei foi/blaturi pufoase, dar nu foarte groase, ceea ce va scoate în evidență umplutura de brânză din prăjitură.
- 3 ouă
- 75ml ulei
- 100g zahăr
- zahăr vanilat sau vanilie
- 150ml lapte (sau apă)
- 250g făină albă
- 10g praf de copt
Ingrediente umplutura de brânză
- 750g brânză proaspătă vaci
- 150g zahăr
- 75g griș
- 4 ouă
- 90g stafide (opțional)
- 30ml rom (opțional)
- vanilie
- coajă de la o lămâie (opțional)
Notă ingrediente*
Puteți folosi sau nu stafide, rom și coajă de lămâie. Pentru un plus de savoare eu le-am folosit.
La blat în loc de lapte puteți folosi apă.
- Se pun ouăle într-un bol.
- Adăugăm uleiul, zahărul, vanilia și laptele.
- Amestecăm toate ingredientele cu ajutorul unui tel.
- Făina cernută o amestecăm cu praful de copt, înainte de a o adăuga peste amestecul din bol.
- Adăugăm făina în 3 reprize amestecând după fiecare repriză cu telul, până vom obține o pastă groasă, ca o smântână.
- Pornim cuptorul și îl încingem cuptorul la 180 grade, fără ventilație.
- Punem o hârtie de copt la baza tăvii și adăugăm în tavă jumătate din compoziția pentru blat pentru a coace blatul inferior, de sub umplutură.
- Lăsăm tava cu blatul la 180 grade pentru 8-10min, la nivelul din mijloc, depinde de cuptor.
- După ce blatul s-a copt, scoatem tava din cuptor. Poate sa fie 80-90% coaptă, nu super coaptă, pentru că oricum va mai intra la cuptor din nou.
Preparare umplutura de brânză
- Se pun toate ingredientele pentru umplutură într-un bol și se amestecă bine cu lingura sau un mixer.
Preparare finală - asamblarea prăjiturii.
- Punem umplutura peste blatul copt din tavă și nivelăm frumos toată suprafața.
- Adăugăm peste umplutură restul compoziției de blat pe care o vom întinde pe toată suprafața.
- Dăm tava la cuptorul încins la 180 grade, fără ventilație, pentru 30-40min, dar depinde de cuptor.
- La final scoatem prăjitura coaptă din cuptor și o pudrăm cu zahăr pudră.