Acasă / Ingredient / Ardei capia
ardei capia roșu
Ardeii capia, ca și cei grași, fac parte din aceeași familie de fructe denumită capsicum.
Noi îi folosim ca și legume în alimentația noastră, însă ei sunt considerați fructe, din punct de vedere botanic.
Din punct de vedere istoric, ardeii se cultivă încă din epoca preistorică în regiuni întinse din America de Sud și America Centrală.
Cristofor Columb, celebrul navigator italiano-spaniol, a adus ardeiul din America în Europa în anul 1493. Europenii și l-au însușit imediat și au început să îl cultive. Tot ei i-au dat numele pe care îl cunoaștem și azi de ardei (eng. peppers). Singura plantă sau condiment cu același nume până la acea vreme era black & white pepper, adică piperul negru și cel alb. A se observa că este același nume în limba engleză. Europenii de fapt l-au asemănat cu piperul, ca și condiment și astfel i-a rămas numele de pepper.
Se cunosc în jur de 5 soiuri principale de ardei, dar în funcție de continent și regiune, sunt aproximativ 50 000 de versiuni de nume de ardei.
Un soi de ardei este cel de capia roșu, care este un ardei dulce, de culoare roșie. Această culoare este dată de substanța activă din ardei pe nume capsaicină și reprezintă un anticoagulant eficient ce ajută la prevenirea infarctului miocardic și a atacului cerebral.
Deasemenea capsaicina ajută la stimularea metabolismului nostru, ducând și la arderea grasimilor, deci la slăbire. Există capsaicina și în ardeiul gras, dar cea mai mare cantitate o găsim în ardeiul capia roșu. Aceasta dă și gustul ușor dulceag al fructului.
Încercați să folosiți în bucătăria voastra ardei capia bio sau măcar să provină din culturi cât mai putin stropite.