Rețete Culinare Bio

curry

Mixul sau praful de curry reprezintă un mix de condimente, el nu reprezintă un condiment în sine. Praful de curry are culoare aurie-galbenă și e folosit în feluri de mâncare asiatice, în special indiene. Curry-ul include mai multe tipuri de condimente printre care coriandru, chimen, turmeric, cuișoare, ghimbir, nucșoară etc.

Există însă și o plantă denumită curry, plantă de la care se folosesc frunzele ce miros și au gustul clasicului praf de curry. Această frunză de la planta curry se folosește în bucătăria indiană la diferite feluri de mâncare. Ea se poate utiliza și în amestecul de curry clasic, alături de alte condimente, însă nu e obligatoriu să fie inclus pentru a obține un curry veritabil.
De aici se poate crea o confuzie între cele două tipuri de condimente, praful curry și planta/frunzele curry.

Din punct de vedere etimologic, curry provine de la cuvântul Kari din limba tamilă din zona Indiei (sudul Indiei mai precis) și Srilanka. În concluzie se crede ca tot de acolo provine și acest praf de curry. Interesant este faptul că și în Europa, în Marea Britanie, la sfârșitul secolului al XIV-lea, în timpul domniei lui Richard II, exista acest termen de curry în cărțile vechi de bucate.

Cu siguranță Cristofor Columb a ajutat la răspândirea ingredientului curry în toată Europa, prin intermediul legăturilor comerciale cu Estul/Asia.
Înainte de Columb, curry nu era prea folosit în bucătăriile europene.

Există și o versiune de curry tailandez, care este pe bază de chili. Inițial curry-ul Thai reprezenta un amestec de boabe de piper negru și alb, dar în zilele noastre curry din zona Thailandei este un amestec făcut în special din chili (ardei chili).

Rețete ce folosesc ingredientul curry

Orez cu curry

  • 4h 15min
  • 10 ingrediente